pixabay.com

Centralni organ, koji je odgovoran za radijacionu i nuklearnu bezbednost u Finskoj, negirao je glasine o navodnoj radijaciji iz Rusije.

„Glasine koje kruže društvenim mrežama i upozoravaju na opasnost od radijacije u Finskoj, koja je izazvana požarom u ruskoj nuklearnoj elektrani – nisu istinite“, navedeno je u saopštenju Uprave za  radijacionu i nuklearnu bezbednost (STUK) na Tviteru. 

​List „Iltalehti“ naveo je da vlasti smatraju da je važno umiriti ljude, jer se pojavljuju informacije o navali za potražnjom joda u nekim finskim apotekama.

– Taj lek ne treba uzimati, ukoliko nije propisan. Takođe želimo da otklonimo zabrinutost ljudi tim povodom – izjavio je predstavnik STUK-a Risto Isakson za list, istakavši da resor ne raspolaže informacijama o izvoru širenja glasina.

Opasne čestice „iz Rusije“

Ranije je Uprava za radijacijsku i nuklearnu bezbednost saopštila o manjoj količini radioaktivnih izotopa kobalta, rutenijuma i cezijuma u vazduhu, čiji uzorak je uzet u junu, i tom prilikom istakla da ne može da potvrdi da su date čestice bile iz Rusije i da oni ni na koji način nisu uticali na radijacionu bezbednost u zemlji.

Preko 40 zemalja, uključujući i Rusiju, saopštili su Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju da na njihovoj teritoriji nisu bili registrovani događaji, koji bi mogli da dovedu do povećane koncentracije radioizotopa u vazduhu.

Brojni mediji su prošle nedelje pisali da su početkom juna organi za nuklearnu i radijacionu bezbednost u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj zabeležili u atmosferi iznad severne Evrope neznatno povećanje koncentracije radioaktivnih izotopa, koji imaju takozvano reaktivno poreklo.

Takođe je navođeno da ti izotopi, prema proračunima holandskog Nacionalnog instituta za zdravlje i životnu sredinu, navodno potiču iz Rusije, kao i da bi uzrok incidenta mogla da bude dehermetizacija gorivnog elementa u reaktoru bilo koje nuklearne elektrane.

Kako je kasnije izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, u Rusiji nije bilo nikakvih saopštenja o pretnjama ili vanrednim situacijama koje bi mogle da prouzrokuju porast nivoa radijacije, kao i da je sistem monitoringa radijacione bezbednosti u Rusiji savršen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here