pixabay.com
Foto: Ilustracija

Finska je spremna za mogućnost da joj Rusija prekine isporuke gasa, izjavio je danas finski ministar za evropske poslove Titi Tupurainen, uoči odluke te nordijske zemlje o tome da li će se pridružiti NATO paktu.

„Finska je propremljena za mogući prestanak isporuka gasa iz Rusije”, rekao je Tupurainen u intervjuu za Rojters.

On je naveo da je Finska preduzela mere u tom smislu, koje uključuju održavanje snabdevanja iz alternativnih izvora energije i podsetio da je vlada nedavno objavila da će sa Estonijom zakupiti plutajući terminal za tečni prirodni gas.

Finski državni gasni operater Gasum trebalo bi ovog meseca da odgovori na pismo Gasproma o plaćanju isporuka u rubljama. Jedan izvor upoznat sa ovim pitanjem rekao je Rojtersu da je rok za odgovor 20. maj.

Otprilike 60 do 70 posto gasa koji se koristi u Finskoj potiče iz Rusije. Međutim, njegov udeo u ukupnoj potrošnji energije u toj zemlji činio je tek nešto više od 5,0 procenata prošle godine, pokazuju preliminarni podaci finske statistike, pri čemu su nafta, drvna biomasa i nuklearna energija bili glavni izvori energije.

Većina prirodnog gasa se koristi u industrijskoj proizvodnji, kaže stručnjak za tržište gasa Heiki Lindfors iz industrijske grupe Finiš Enerdži.

Britanska agencija podseća takođe da je finska vlada saopštila 28. aprila da neće prihvatiti ruski zahtev o plaćanju gasa u rubljama, što bi moglo da dovede do toga da Rusija ovog meseca prekine isporuke, kao što se to dogodilo u Poljskoj i Bugarskoj.

Ova zemlja takođe treba da saopšti koliko sledeće nedelje da li će se pridružiti zapadnoj vojnoj alijansi, NATO-u, na šta je Rusija reagovala upozorenjem protiv takvog koraka. To je pojačalo strahovanja da bi Rusija mogla da pokuša da uceni Finsku prestankom snabdevanja te zemlje gasom, navodi Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here