Firentinske statue i vrtovi u Beogradu

0

 

Izložba “Metamorfosi Fiorentine” (Metamorfosi Fiorentine) prikazana je 2007. u Firenci u “Palazzo di Parte Guelfa”, a tri godine nakon toga, umetnica prvi put uspostavlja vezu sa zemljom svojih predaka, u kojoj će i boraviti od 26. februara do 3. marta.

Slikarstvo Đine Šenk-Roš (Gina Schenk-Roche) predstavlja svojevrsni izraz duše, a istovremeno na apstraktan način odražava i njen stav prema društvenim i političkim temama.

Iz Slovenije preko Srbije do Balkanskog rata

 

Deda Đine Šenk-Roš, Sebastijan Roš, preselio se 1881. iz Slovenije u Beograd, gde je prešao u pravoslavnu veru.

Gradio je mostove, ulice i kuće širom Srbije. Između ostalog, sagradio je ogradu Saborne crkve u Beogradu, a 1890. proglašen je za savetnika za građevinarstvo Kraljevine Jugoslavije.

Njegov sin, umetničin otac, Dušan Roš, dobrovoljno je učestvovao 1912. s bratom Đorđem u Balkanskom ratu, u kojem je teško ranjen.

Đina Šenk-Roš rođena je u Švajcarskoj, a primenjenu umetnost studirala je u Beču. Prošla je kroz različite faze umetničkog stvaralaštva – od izrade apstraktnih kolaža do monohromatskih slika, a svake godine šest meseci živi i radi u Toskani.

 

Prema navodima Italijanskog instituta za kulturu, Đina Šenk-Roš usmerava pažnju na detalje koji se uverljivo i gotovo sami po sebi izdvajaju iz kamena i na taj način predstavljeni objekat intenziviraju na magičan i uznemirujući način.

 

Te metamorfoze eksponata crpe snagu iz načina sagledavanja i iz tehnika koje je slikarka koristila u prethodnom umetničkom stvaralaštvu (slikanje u ulju, kolaži i tehnika slikanja špahtlom).

 

Đina Šenk-Roš pritom ne gubi iz vida duboko ukorenjen aspekat estetskog momenta u italijanskoj tradiciji. Na taj način se na harmoničan i kontrastima bogat način gotovo paradoksalno prožimaju različite tehnike spajajući se u originalnu celinu.

 

Izložba će biti svečano otvorena u Palati “Italija” (Palazzo Italia) u prisustvu ministra kulture Srbije Nebojše Bradića i ambasadora Italije Armanda Varikija i Austrije u Beogradu Klemensa Koje, a prema navodima Italijanskog instituta za kulturu, predstavlja “primer mnogostrane zajedničke saradnje iz oblasti kulture” Srbije i Austrije.

Izložba će biti otvorena do 18. marta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here