Vesti
Skoro svi članovi “Morave“ na jednom mestu

Kažu da je najveća trema i najveće uzbuđenje “kada nešto radiš prvi put“. A, posebno ako si koreograf i tvoji mališani nastupaju.

Upravo tako se osećala Desanka Desa Ogrizović, koreograf mlađih grupa i seniora folklornog ansambla “Morava“, prilikom nedavno održane Trofejske večeri u Sent Albansu.

– S obzirom da su deca prvi put nastupala mislim da je bilo super. Marijana Đukić je bila koreograf plesova treće, četvrte i pete grupe, a ja sam bila sa malom decom i igrala sa seniorima – priča Desanka za “Vesti“.

Srećni izvođači druge grupe ansambla “Morava“

Puna sala početkom novembra (blizu 300 posetilaca) bila je odličan ambijent za jedno tako veče.

– Sve je bilo lepo. Ljudi su bili oduševljeni. Svi smo dobili trofeje. Seniori su dobili jedan veliki, koji će ostati u sali, a deca i tinejdžeri i slatkiše. Moja asistentkinja Natalija Naren i ja dobile smo bukete sveća i poklon roditelja. Zaista nam je bilo izuzetno drago – srećno će naša sagovornica.

Najmlađi folkloraši “Morave“ su uvek najslađi

Ne čudi što su posetioci bili izuzetno zadovoljni nastupom “Morave“ i koreografijama. Program je bio odličan, a igrači su dali sve od sebe da se predstave na što bolji način.

Treća grupa “Morave“

– Prva i druga grupa su definitivno dobile najviše aplauza. Veliki aplauz je dobila peta grupa, treća, četvrta i mi seniori. Ali, najslađa su bila deca iz prve i druge grupe – veselo će Desanka.

Prva grupa je odigrala Hopa cupa – splet kola i Hajd’ povedi veselo, dok je druga igrala Ersko i Žikino kolo, kao i Rumenku.

Seniori sa koreografom Desankom Desom Ogrizović (gornji red, treća s leva)

Treća grupa se predstavila sa Pastirkama, igrama iz Leskovca i iz Srbije. Četvrta i peta grupa predstavile su se igrama iz Bosilegradskog Krajišta, Ponišavlja i Žensko šopsko nadigravanje. Seniori su igrali igre iz Kokonješta i iz Srbije, uz dodatak kola Čačak.

Pripreme za nastup pete grupe

– Poslednja dva meseca imamo dosta novoupisane dece, jer su roditelji čuli da ih dobro učimo. Kako radim s malom decom izuzetno je važno da imate nekoga ko vam pomaže i zaista sam zahvalna što je Natalija s nama. Sledeće godine, Marijana Đukić nastavlja da radi samo sa petom, profesionalnom grupom, a ja preuzimam sve četiri grupe i radiću sa seniorima od 30 do 55 godina – ističe sagovornica “Vesti“.

Koreograf Desa (prva desno) sa seniorskim trofejom i koleginiciom Nadom i majkom Draganom

Plan je da “Morava“ trenira narednih pet do šest nedelja, a zatim ide na zasluženi odmor, ili raspust u trajanju od mesec dana.

Peta grupa “Morave“

– Od planova za sledeću godinu imamo odlazak u Sidnej na Boniring festival. Imamo u planu da za narednu godinu spremimo nove koreografije, kako bismo osvežili repertoar, možda sa igrama i iz drugih krajeva gde žive Srbi, ne samo Srbije. Ideja mi je da budemo malo drugačiji i prikažemo publici nešto novo – kaže za kraj Desanka Ogrizović.

Pohvalnice koreografima Marijani Đukić, Desanki Ogrizović i Nataliji Naren

Nove nošnje

– Marjana se u januaru priprema za kupovinu novih nošnji, pa se nadam da ćemo uz roditeljski pomoć uspeti da nabavimo i nošnje za prvu i drugu grupu. U tom slučaju, te nošnje bi ostale za sledeće generacije u crkvi, kao što je slučaj sa nošnjama koje nose treća, četvrta i peta grupa, koje takođe, pripadaju crkvi – ističe koreograf Desanka.

Seniori nisu zaostajali za mlađima

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here