Vesti

Posle ukidanja restriktivnih mera, folklorna društva širom Australije ponovo su počela s redovnim probama, nastupima i gostovanjima.

Grupe Akademije KRUG se pripremaju za gostovanje širom Australije, a već su dogovoreni nastupi u Sidneju, Kamberi, Melburnu i Pertu.
Goran Nikolić dugi niz godina radi kao koreograf sa srpskom omladinom u Sidneju. Ujedno je i osnivač akademije KRUG koja danas okuplja sve generacije ljubitelja folklora.

Kako ste počeli da igrate folklorne?

– Kao dete sam imao veliku ljubav, strast i energiju za igru i osećaj da pratim ritam muzike pokretima. U početku sam želeo da se bavim plesom, ali u to vreme nije bilo plesnih škola kao danas. Poznanici su me pozvali na probe folklora, i zavoleo sam ga. Sve mi je išlo od ruke, ali da tako kažem i od noge. Igrom sam pratio muziku. Osećaj je bio fantastičan.

U kojim društvima ste igrali?

– Prvo sam igrao u društvu “Gradimir“, pa u KUD “Polet“. Jednom prilikom sam video oglas za prijem novih članova u Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo“. Kriterijumi su bili strogi. Na audiciji sam jedini prošao od prijavljenih kandidata. Shvatio sam kolika je prednost što sam počeo da tamo igram.

 Koja je misija ansambla “Kolo“?

– Misija je, pre svega, očuvanje i negovanje narodne kulturne baštine, kao i njeno prezentovanje, kako pred domaćom, tako i pred stranom publikom.

 Koja je razlika kod igranja u amaterskim, u odnosu na profesionalna društva?

– Shvatio sam ogromnu razliku baveći se folklorom kao profesionalac u odnosu na amatersko igranje. Daleko napornije se radi i vežba. Vremenom sam napredovao i savlađivao sve zahtevnije igračke i pevačke elemente, scensko kulturne izraze, glumačke stilove, ponašanje na sceni i ostalo što treba da se prenose na publiku.

Nastupali ste na mnogim koncerima. Kako izgleda priprema za nastup jednog profesionalca?

– Na mesto izvođenja dolazi se minimum pre dva sata nego što koncert počinje. To vreme je ispunjeno psihofizičkim pripremama svakog igrača, priprema se nošnja, radi se šminka i doterivanje, proba na bini, provera zvuka i svetla. Zbog svega toga, roditelji treba da dovedu decu u zakazano vreme radi provera pred nastup.

Kakvu ulogu imaju folklorna društva za pravilan odgoj, vaspitanje i razvoj mladog čoveka?

– Folklorna društva su zdrava sredina, jer objedinjuju mnoge aktivnosti značajne za psihofizički razvoj i zdravlje mlade osobe. Folklor se upoređuje s težim radom, ali se to lako podnosi, jer muzika daje poseban oblik zadovoljstva i sreće. Druga važna stvar je socijalizacija među omladinom. Svi su okupljeni oko iste teme. Mnogo se lakše razumeju i reše neki problemi u igri bez većeg napora. Izuzetno je bitno da je to zdrava sredina. Folklorna društva su pomogla mnogim mladim osobama u prevaspitavanju, jer su ih praktično izvukli sa ulice. Mladići se džentlimentski odnose prema devojkama. Mnogi su zasnovali i srećne porodice.

Kada ste prvi put gostovali u Australiji?

– Gostovao sam 2002. i 2003. godine i to na inicijativu oca Radeta Radana. On je organizovao dolazak, smeštaj i prevoz, u svrhu prikupljanja sredstava za Koledž Svetog Save. Drago mi je što smo bili među prvima u misiji pomoći za izgradnju ove ustanove. Bili smo fantastično prihvaćeni. Emocije su se probudile. Mi smo razumeli patnju kroz koju su skoro svi prošli. Bila je to prilika da se svako priseti svog kraja i običaja. Dva koncerta smo imali i 2003. u Operi, a gostovali smo u Melburnu, Pertu, Adelejdu i Brizbejnu.

Kako je došlo do toga da dođete u Australiju kao koreograf?

– Uprava Srpskog centra u Bonerigu je bila oduševljena našim nastupom. Razmišljali su o unapređenju svog folklora i odlučili da dovedu nekog iz ansambla “Kolo“. Dobio sam ponudu da dođem u Australiju sa porodicom i da radim kao koreograf u Srpskom centru. Tamo sam bio od 2005. do 2019.

Kada ste završili rad u centru osnovali ste Akademiju KRUG.

– Akademija je osnovana 29. aprila 2019. na Svetski dan igre. Istog dana je i moj rođendan, pa nije slučajno što mi je igra postala poziv.

U Australiji radite više od decenije, neko ste koga mladi ljudi i njihovi roditelji izrazito cene i poštuju. Kako ste to uspeli?

– Godinama sam sticao i gradio pedagoško iskustvo. Pored svega najvaznije je da mladim ljudima dam podršku, ali i konstruktivnu kritiku u određenim situacijama. Deca su danas na neki način, uskraćena za samostalnu spoznaju sveta oko sebe, zbog načina života i određenih opasnosti. U folklornom društvu deca se druže međusobno, igraju uz muziku, uče, ali i putuju i upoznaju se sa vršnjacima širom Australije. Oni dakle samostalno spoznaju novi svet pun radosti.

Recite nam nešto o folklornim grupama u Akademiji KRUG i održavanju proba.

– Imamo sve starosne grupe počev od najmlađih preko zabavišta, do rekreativne grupe bez ograničenja u godinama. Probe se održavaju ponedeljkom za stariji uzrast, a sredom za dečije grupe i rekreativce na crkvenom imanju u Rosmuru.

Kakav je program rada?

– Trudio se da imamo šarolik program iz svih krajeva gde su živeli i žive Srbi. Igrači se uče našim običajima i stilovima što zavisi od kraja iz kog potiču. Sve zavisi od toga gde je čovek živeo i radio što je uticalo na folklor. Tako na primer u Dalmaciji je pre bio težak život sa teškim fizičkim radom i to se sve odrazilo na folklor i pevanje, jer njihov korak je jači i čvršći u odnosu na pitomije krajeve. Uticalo je to i na izradu nošnje, jer je bilo manje pogodnog materijala za ukrašavanje.

Poruka roditeljima i deci

– Poručio bih roditeljima da uključuju svoju decu u folklor bez obzira gde žive, kom klubu ili društvu pripadaju. Radi se o našoj omladini i našim društvima. Cilj nam je isti, da im pomognemo. Upis novih članova u Akademiju KRUG je u toku. Svi novi polaznici ne plaćaju članarinu prva dva meseca – poručuje Goran Nikolić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here