Z. Mirković
Fokloraši KUD Mladost

U organizaciji Srpskog centra u Beču, a u okviru humanitarnog projekta Humetnost u nedelju uveče je u glavnom gradu Austrije održan zanimljiv humanitarni koncert – spoj baleta i folklora, sa kojeg će prikupljena sredstva biti donirana porodici Miletić iz sela Lešak kod Leposavića i Baletskoj školi Gračanica. Srpski centar već treću godinu organizuje Humetnost, sa ciljem prikupljanja sredstava za pomoć deci sa Kosova. Učesnici ovogodišnje manifestacije su najmlađi igrači dva srpska kulturno-umetnička društva – “Branko Radičević” i Mladost, kao i mlade balerine iz Gračanice koje su pokazale svu gracioznost na sceni.

Baletska škola iz Gračanice

Neprocenjivo iskustvo

Jedna od njih, balerina Nikolina Đorđević nije krila sreću zbog koncerta i boravka u Beču.

– Nikad do sada nisam bila u Beču, stvarno je predivan osećaj doći ovde, ne može da se opiše. Mnogo je to važno za nas sa Kosova i Metohije – rekla je Nikolina za “Vesti”. Vredno vežbaju, dva ili tri puta nedeljno imaju probe i posebno su srećne kada nastupaju. Njihov koreograf Nevena Ćosić kaže da svaki odlazak dece sa Kosova u inostranstvo mnogo znači, kao neprocenjivo iskustvo.

Mali Prosvjetin hor

– Ovde u Beču su dobile priliku da upoznaju srpske porodice koje ovde žive, upoznale ovdašnju kulturu, predstavile se baletom. Ovo putovanje nam je svima značilo – dodaje Ćosić. Iako se u Domu kulture Gračanica, pri kojem funkcioniše baletska škola, trude da im obezbede što bolje uslove, uvek je potrebno više.

– Svi znaju kakva je situacija na Kosovu i Metohiji. Tako da od svakog novca koji dobijemo možemo da pomognemo, da učinimo uslove boljim, da povećamo fond časova, da nabavimo nove kostime. Svaki vid donacije nam znači – rekla je Ćosićeva.

Divan glas: Maša Milovanović

Podizanje svesti

Cilj Srpskog centra, koji uspešno ispunjavaju već nekoliko godina, jeste da se podigne svest javnosti o izazovima s kojima se srpska deca sa Kosova suočavaju i da se okupe ljudi dobre volje kako bi im pružili pomoć. U tome im pomažu i druge organizacije iz Beča, poput SPKD Prosvjeta, udruženja A:Kultura i kulturno-umetnička društva, kako bi zajednički pokazali da su uvek tu za Srbe sa Kosova.

Nikolina Đorđević i Nevena Ćosić

Umetnički direktor KUD “Branko Radičević”, Borislav Kapetanović kaže da se to društvo uvek odaziva pozivima za učešće u humanitarnim akcijama, pa je tako bilo i sa pozivom Srpskog centra.

– Učestvujemo od početka akcije Humetnost, svakoj se humanitarnoj akciji odazivamo, bilo da je reč o pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, ili Srbima u Republici Srpskoj. Tako je i ovaj put i uvek će biti tako – rekao je Kapetanović.

Igračke grupe

Kapetanović je dodao da su “Radičević” predstavile dve dečje igračke grupe, a da je organizator to zatražio – i ostali ansambli bili su spremni za nastup.

– Folklor nisu samo smotre i putovanja, već i ono što treba da ugradimo u našu decu, kroz rad klubova – da kada porastu, shvate da su humanitarni rad i učešće u humanitarnim akcijama veoma važni. Potrebno je da ih tome naučimo dok su još u mladom uzrastu, da se uvek odazivaju ovakvim pozivima – jasan je Kapetanović.

Mladi talenti škole Momira Marijokovića

Škola harmonike

Na koncertu su, pored balerina sa Kosova, i najmlađih igrača klubova “Branko Radičević” i KUD Mladost iz Leobersdorfa nastupili i novoosnovani Srpski akademski klasični ansambl mladih muzičara iz Beča, Mali hor Prosvjete, kao i učenici škole harmonike Momira Marijokovića iz Beča, a svojim prelepim glasom prisutne je oduševila Maša Milovanović.

Obrazovanje dece

Jelena Osmokrović iz Srpskog centra kaže da su posebno osetljivi na sve ljude sa Kosova, koji žive u uslovima koji su drugima teško zamislivi.

– Ova akcija Humetnost nam je od svih naših inicijativa posebno draga. Kroz našu akciju Za dečju radost mesečnim stipendijama pomažemo obrazovanje dece, jer je to najvažnije, zato što je bez obrazovanja upitno kakva je budućnost pred njima. Zahvalni smo svima koji su nam se pridružili i doprineli da se okupi ovoliki broj ljudi, a program koncerta kvalitetan – rekla je Osmokrovićeva, uz dodatak da je ceo jedan dan provela sa decom iz Gračanice, za koju su se potrudili da organizuju što bolje provedeno vreme u Beču.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here