EPA/Focke Strangmann

Hrvatska Vlada u sredu otvara razgovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o dolasku Folksvagena u Hrvatsku.

Iako je pre tri nedelje šef proizvodnje VW-a Andreas Tostmann izjavio za Rojters da ne traže alternativnu lokaciju za svoju milijardu i po evra vrednu novu fabriku, ministar privrede Darko Horvat tvrdi da je hrvatska Vlada pripremila ponudu nemačkom investitoru i da je odlučna u tome da se to ulaganje realizuje u Hrvatskoj.

Horvat navodi da je Vlada prethodno dobila i obradila sve zahteve menadžmenta Folksvagena. Pronašla je i tri potencijalne lokacije za fabriku.

– Razgovoraćemo sa gospođom Merkel o tome da VW realizuje svoju investiciju u Hrvatskoj, a Vlada je sastavila ponudu za VW i pronašla tri lokacije na kojima postoji spremnih milion kvadrata zemljišta i svi drugi uslovi, a traženo je 40 parametara, da se ta investicija ostvari – rekao je Horvat.

Dodao je da su tri lokacije za fabriku: Varaždin, Ivanić-Grad i Dugo Selo. Ni u jednom drugom delu Hrvatske nisu pronašli toliko slobodnog zemljišta spremnog za investiciju u kombinaciji sa drugim uslovima, poput ljudskih i obrazovnih kapaciteta i planova razvoja za narednih 20 godina.

– Želimo Hrvatsku da brendiramo kao destinaciju izvrsnosti – ili ćemo sami stvoriti takve prilike ili ćemo ostati na prodaji sunca i čistog mora, ili zdrave hrane, iako smo svesni da dobar deo hrane zapravo uvozimo – kaže Horvat, a prenosi Večernji list.

 

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime