EPA/Olivier Hoslet
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Tirani, gde se održava Samit Berlinskog procesa, da je u planu investicioni paket za Zapadni Balkan vredan šest milijardi evra, koji će, međutim, biti uložen tek nakon što budu sprovedene reforme neophodne za pristupanje EU.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za medije sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i albanskim premijerom Edijem Ramom poručila da će te reforme približiti Zapadni Balkan Evropskoj uniji, a da će region postati atraktivniji za investitore.

– Predložili smo investicioni paket vredan šest milijardi evra koji se sastoji od dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u zajmovima. Međutim, novac će biti uložen tek nakon što budu sprovedene reforme. Dakle, to je uslovno. Odlično funkcioniše u Evropskoj uniji i verujem da će funkcionisati na Zapadnom Balkanu – poručila je Fon der Lajen.

Ona je istakla da je potrebno približiti ekonomije zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, dodavši da je za članstvo u EU potrebno sprovesti reforme.

– Moramo da približimo naše ekonomije i ubrzamo reforme potrebne za pristupanje Evropskoj uniji. Novi plan za ekonomski rast Zapadnog Balkana ima potencijal da udvostruči vrednost ekonomija Zapadnog Balkana u ovoj deceniji – rekla je Fon der Lajen.

Ona je navela da se plan sastoji od četiri tačke – pristup zemalja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU u ključnim oblastima, formiranje jedinstvenog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu, sprovođenje reformi i povećanje investicija EU u Zapadni Balkan ukoliko neophodne reforme budu sprovedene.

Prema njenim rečima, zajedničko regionalno tržište zemalja Zapadnog Balkana će povećati BDP regiona za 10 odsto, a za pristup jedinstvenom tržištu EU potrebno je sprovesti reforme kako bi se zemlje regiona ekonomski približile članicama Unije.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da su teška vremena ojačala prijateljstvo Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

– Ova vremena su ojačala naše prijateljstvo i saradnju, kao i osećaj zajedništva – rekao je Rama na konferenciji za medije.

Istovremeno, dodao je da je ovo težak trenutak za sve.

– Izazovi sa kojima se zajedno se suočavamo su veliki zbog uzastopnih kriza koje su nas pogodile. Ne čini se da će stvari biti bolje na mnogim frontovima, uključujući užasan sukob između Izraela i Hamasa – istakao je Rama.

Govoreći o samitu Berlinskog procesa, albanski premijer je naveo da su održane otvorene i iskrene diskusije i zahvalio se Šolcu i Fon der Lajenovoj na podršci.

1 COMMENT

  1. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here