commons.wikimedia/Heinrich Böll Stiftung
Viola fon Kramon

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon skrenula je danas pažnju na Tviteru na tekst švajcarske novinarke Frančeske Činderle o tome kako je oborena vlada Aljbina Kurtija i kakvu su ulogu u tome imale SAD.

Analiza je objavljena na švajcarskom portalu Vohncajtung, a Kramon ukazuje na odgovornost Trampove administracije, a pre svih njegovog specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, u nastaloj situaciji na Kosovu.

– Dobar pozadinski doprinos u krizi na Kosovu uz odgovornost Trampove administracije i Ričarda Grenela. Vlada Aljbina Kurtija, posle 51 dana, je srušena uz pomoć Ise Mustafe. Niko ne zna kako dalje – napisala je Kramon na Tviteru komentarišući objavljeni tekst na švajcarskom portalu.

Mlada novinarka Činderle u svojoj analizi konstatuje da je usred pandemije koronavirusa na Kosovu oborena levičarska Kurtijeva vlada, na čemu su SAD, prema njenim rečima, marljivo radile.

Prema njenoj analizi, nacionalne vlade ovih dana dobijaju na snazi širom Evrope. Daju im se ovlašćenja u borbi protiv koronavirusa, čak i bez odobrenja parlamenta.

Ali, na Kosovu je suprotono, konstatuje ona i podseća da je tamo pre dve nedelje, dvotrećinska većina poslanika  srušila vladu „reformatora i opozicionog lidera Aljbina Kurtija“.

– Sada pored zdravstvene krize, u maloj balkanskoj državi besni i politička i ustavna kriza. Kako se stiglo ovako daleko – zapitala se ona.

Činderle je navela da je američkom predsedniku potreban uspeh u spoljnoj politici pre jesenjih izbora.

– Budući da na Bliskom istoku nema mira, on pokušava na Balkanu da napravi uspeh. SAD ne isključuju ni razmenu teritorija između Kosova i Srbije, a Tači bi na takav sporazum verovatnije pristao nego Kurti. EU i SAD se bore oko prevlasti u zemlji koju su zajedno pokrenuli pre više od 20 godina – navela je Činderle i podsetila na izjavu Kramonove da će se u EU mora razgovarati i Kosovu dodeliti dugo obećavani bezvizni režim.

Činderle podseća i na nedavno pismo koje je šest švajcarskih parlamentaraca uputilo kosovskim vlastima, navodeći da nova vlada predvođena Kurtijem, nije dala povoda da se glasa o njenom nepoverenju. Naprotiv, ta vlada uživa veliko poštovanje na međunarodnom planu, naveli su oni u pismu.

Činderle je na kraju konstatovala da niko nije slušao Evropljane kada su 25. marta 82 poslanika u kosovskom parlamentu glasala protiv Kurtijeve vlade.

2 COMMENTS

  1. ma to nije vlada toje banda od vlade ocemu ta zena prica dali je nekada pricaæla da su srbi i romi i drugi koji nisu albanci da zive vec 20 godina u izolaciji to se ne sme pricati jel tako gospodjo

  2. Iz ovoga se može zaključiti ko je Aljbina postavio i ko diriguje taksama.
    Inače lepo albansko ime Viola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here