Tanjug

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) objavio je tri važne vesti za penzionere koje se odnose na povećanje penzije i penzionerske kartice.

Povišica za sve korisnike, nije potrebno podnositi zahtev za povećanje

Povećanje penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za 5,5 odsto, počev od 1. oktobra 2023. godine, odnosi se na sve korisnike penzija i ostalih prava, a uvećane penzije i ostala primanja biće isplaćena početkom novembra, objavio je Fond PIO.

Iz fonda su napomenuli da nije potrebno da korisnici penzija podnose zahtev za isplatu uvećanih penzija, pošto će fond uvećanje obračunati i isplatiti u redovnom postupku, bez donošenja pojedinačnih rešenja.

Budućim korisnicima penzija i ostalih prava navedeno povećanje će se uračunati kroz obračun penzija i ostalih naknada, jer je opšti bod usklađen za isti iznos kao i penzije, tako da ni oni nemaju potrebe da podnose bilo kakav zahtev Fondu PIO u vezi s tim, naveli su iz fonda.

Obratiti pažnju na moguće prevare

Korisnicima penzija i ostalih prava skrenuta je pažnja da bilo kakvo pozivanje od strane raznih pojedinaca, kao što su advokati, udruženja, grupe građana i slično, da navedena povećanja mogu ostvariti uz njihovo posredstvo i prethodno podnošenje zahteva, predstavlja direktno dovođenje u zabludu penzionera.

Penzionerske kartice se mogu preuzeti i subotom

Penzioneri koji su podneli prijavu za Penzionersku karticu, karticu mogu preuzeti lično u filijali ili drugoj organizacionoj jedinici Fonda, navedenoj u obaveštenju koje su dobili porukom na mobilnom telefonu ili mejlom, saopštio je Fond PIO.

U saopštenju fonda je navedeno da su radi brže podele kartica i manjeg čekanja sve filijale Fonda PIO otvorene svakog radnog dana, od 15 do 18 časova, kao i subotom od sedam do 12, samo u funkciji podele penzionerskih kartica.

Korisnici koji nisu dobili poruke, odnosno čije su kartice u postupku personalizacije, dobiće ih na kućnu adresu čim budu izrađene, navode iz fonda i dodaju da su korisnici obavezni da prilikom preuzimanja kartica od poštara, potpišu izjave saglasnosti, koje će Pošta Srbije proslediti fondu, kako bi tamo kartice bile aktivirane.

29 COMMENTS

  1. Укините трајност пенала превремено пензионисаних корисника пензије.
    Испаде да су кажњени зато што су почели рано да раде (срамота за владу)

    • Браво Драгане почнеш млад да радиш као ја са 18 година и радио без грешке 40 година и сада ме неко зато кажњава до краја живота .А од уста сам одвајао паре да би уплаћивао доприносе значи то су моје паре.Добро си рекао СРАМОТА за ВЛАДУ ја бих додао и за ДРЖАВУ.

  2. O kojim karticama se priča, pa to je namenjeno samo za beograđane koji si i podmireni jer je ovo urađeno samo zbog njih, zahtev sam podneo u startu evo nema ništa od toga i većina subotičana nije dobila, možda naš glas ne vredi koliko vredi glas begrađana ili smo mi buđavi.

    • Kole…Ti imaš tvoje subotičane i apeluj da i oni uvedu “penzionerske kartice” i neka u dogovoru firmama naprave popuste za penzionere…
      Viste svi uplaćivali socijalno i penziono osiguranje i Subotica je živela od Vasih uplata pa neka Vam se sada i oduzi…Beograd nije mogao sa tim parama da raspolaže…A druga solucija je da se preseliš, nećeš biti jedini…mi sve sa dobrodošlicom prihvatamo…

      • Svi uplaciju U jedan PIO nema Beogradski i Suboticki. PIO je jedan ostalo su ispostave.Ali mi smo navikli da je Beograd Srbija a oatatak Srbije beogradska” cerga”,tako da i sav nivac zaradjen u”cergi” ide za Beograd.Trebalo je unapred reci da nema smisla podnositi molbe za kartice izvan Beograda i Novogsada pa da PIO ne izbacuje djabe pare za kartice samo da bi se neko obogatio na stampanju kartica koje u “cergi”inace ne funkionisu,tako da je dosta bilo vasih lazi o nekim povlasticama kada od toga ima korist samo povlascena kasta

    • Nije tacno to sto tvrdite.
      Zivimu Bgd-u 53 god i aplicirao sam za penzionersku karticu na samom pocetku prijavljivanja.Jos nisam ni obavestenje dobio a kamo li karticu.

  3. Prava istina! Sve za Beogradjane i njihovu decu. Nasa deca i svi mi zajedno smo stvarno budjavi i vlast ne zna da mi postojimo!

  4. Da li će se naplaćivati usluga za korišćenje kartica.
    Da li će banka preko koje primamo kartice odbijati mesečno uslugu?
    Zašto to niko ne priča i zašto niko ne odgovara iz pio fonda a već sam dva puta pitala?
    Jesu kartice besplatne ali usluga za korišćenje i ….da li je to besplatno?

  5. I za Novi Sad vazi isto kao za Suboticu, ja sam podneo prijavu licno on lajn medju prvima, jos nista od kartice, otisao na šalter, kazu, cekajte da vam stigne poruka.

  6. Dragane! Penali su zbog ranijeg penzionisanja i dužeg uživanja penzije. Da ste završili neke škole ne bi bili u problemu!

  7. Molim da mi neko da savet sta je najbolje da uradim u mom slucaju. Počela sam sa radom 4.9.1978.u Srbiji, onda radila u BiH ,pa se opet vratila u Srbiju. U Bi H imam radni staz od 2 g
    5 meeci i 11 dana.
    24 .novembra ,pošto sam imala prekid biće tacno 45 g staza ,a u februaru 2024. ću imati 65 g zivota i nepuna . Radim drzavnoj ustakovi. Zna li n ko ,da li pametni da idem u penziju do kraja 2023 .ili da čekam da prodje 65 g zivota . Pitam jer sam načula da ,kada mi se odbije staz u BiH obracun u Srbiji će se raditi sa manjim brojem god ,staza i god zivota Hvala unapred.

    • Neznam ali ja sam radila U Srbiji 22g. i 23g. U Nemackoj i kada sam napunila 65g. otisla sam U penziju i U Srbiji i U Nemackoj su mi racunali oba staza tako da imam ukupno staza U obe drzave 45g stom razlikom da mi PIO U Srbiji isplacuje penziju za 22g. a Nemacki Rentenversicherung 23g ali obe drzave bez negativnih penala tojest pun radni staz

  8. Sramotno i jadno je govoriti 6-7 meseci o penzionerskim karticama koje ce poceti da se koriste od 1. oktobra, a da za toliko vremena ni manji deo nije uradjen, niti se obavestavs koji broj je podeljen.
    Vazno da se na TV slikala g- dja sa prvom karticom, a vi drugi cekajte do besvesti.

  9. Samo se setimo ko je na čelu PIO fonda. Fizioterapeuta. Još gore, skromnih intelektualnih mogućnosti.
    Ali odmah štampao beskorisne brošure za velike pare. Neko se omastio dobro.
    Zato idu porezi, akcize, struja, prečišćavanje vode! 30% od visine računa, parizer i slično, gorivo….prokleta Jerina opet među nama. Gradi stadione.

  10. Lepa slika, ovo da podsetite i penzionere i nas na periode maltretiranja sa brnjicama i zakljucavanjima i nasilnim kampanjama spricanja protiv nepostojeceg “virusa”

  11. Ja sam angažovao goluba pismonošu i dobio sam karticu preko njega(malo se šalim) a što se tiče Beograda, Novog Sada, Subotice i ostalih gradova svi će dobiti kartice ali je pitanje šta kupiti sa njom to jest šta će nam ponuditi za kupovinu. Nije sve u brašnu i hrani već je i u lekovima i drugim uslugama.

  12. Podneo sam zahtev prvi dan 15.3.2023.g.na Trgu republike u Beogradu.Zar je moguće da nije penzionerska kartica uradjena.Da li se kartice izradjuju redom prema prijavi ili se dele ko se zadnji prijavi ?????

  13. Živim u Novom Sadu. Podnela sam zahtev drugi dan kada je objavljeno. Obaveštenje da je izađena dobila sam krajem avgusta. Dok sam čekala da preuzmem videla sam da su mnofi dobili obaveštenje da je izađena, a još uvek nije stigla do matične ispostave fonda. Karticu sam preuzela 01. 10. i iskoristila je na bezinskoj pumpi za 5000 dinara dobila sam umanjenje 73 dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here