EPA/Đorđe Savić
Kosovska Mitrovica

Fondacija Fridrih Ebert iz Prištine predstavila je Nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), koju je izradila u partnerstvu sa Evropskim institutom za mir (EIP), u kojem se ističe da je “ZSO pravno lice osnovano u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Kosova”.

U tekstu, koji je danas objavljen u celosti, navodi se da je Statut najviši pravni akt ZSO, koji bi trebalo da usvoji Osnivačka skupština te zajednice, sastavljena od predstavnika skupština opština učesnica u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Prvog sporazuma i Ustavom Kosova.

“Statut će biti usvojen pravnim aktom Vlade Kosova i preuzima snagu uredbe Vlade u skladu sa pravnim sistemom Kosova, nakon razmatranja od strane Ustavnog suda“, navodi se u predstavljenom tekstu.

ZSO čini deset opština sa srpskom većinom

Nacrtom se utvrđuje da je Skupština ZSO organ nadležan za izmene Statuta, kao i da njegove izmene i dopune moraju biti po istoj proceduri, kao i procedure usvajanja.

Dodaje se da ZSO (u tekstu predstavljene kao Asocijacija/Zajednica) čini deset opština (sa srpskom većinom) i zastupa njihove interese i interese svojih stanovnika.

Ističe se da je članstvo u ZSO dobrovoljno, a da se procedure za dodatno članstvo, isključenje iz članstva i raspuštanje ZSO utvrđuje Statutom.

“Asocijacija/Zajednica neće zameniti niti umanjiti prava i interese zajednica u Republici Kosovo, kako je to predviđeno njenim Ustavom i predviđeno pravnim sistemom”, navodi se u nacrtu.

Prema tom nacrtu, aktivnosti ZSO zasnivaju se na principima dobrovoljnog učešća njegovih članova, unapređenja demokratije i lokalne samouprave, kao i poštovanja odredbi o zaštiti i zastupanju prava i interesa zajednica ugrađene u Ustav i zakone Kosova.

U nacrtu se navodi da opštinske vlasti pristupaju toj zajednici na osnovu odluke svojih skupština opština, u skladu sa zakonskim odredbama koje regulišu odlučivanje tog opštinskog organa.

ZSO će imati svoj grb, zastavu, račune…

Prema tom nacrtu, ZSO se može raspustiti samo odlukom njene Skupštine koju je usvojila dvotrećinska većine njenih članova, dok u slučaju da odluku o raspuštanju donese Skupština, raspuštanje vrši Vlada Kosova.

“Asocijacija/Zajednica će imati svoje zvanične simbole, uključujući grb i zastavu, koje će dizajnirati Upravni odbor Asocijacije/Zajednice u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i lokalnim zakonima”, dodaje se u predloženom tekstu.

ZSO, prema tom nacrtu, ima pravo na sopstveni integralni budžet, bankovne račune i ima pravo da poseduje imovinu i da se bavi finansijskim transakcijama.

3 COMMENTS

  1. Ko vam je bre šta tražio??? Zar stvarno mislite da su Srbi blesavi i da ne znaju šta piše u Briselskom sporazumu??? Šta Nemci opet odlučuju o Balkanu – videli smo mi granice fašističke Nemačke i ne zanima nas ta politika??? Kakav Ustav Kosova? To nije država koja je priznata u UN. Možda tzv Kosovo ima grb i himnu, kao i bankovne račune…Srbima su potrebne bezbedonosne strukture da ne bi Kurtijevi ekstremisti pucali po srbskoj deci, pravosudje – da ne bi sa lažnim svedocima optuživali Srbe za gluposti i osudjivali na nenormalno duge robije…da im se garantuje vlasništvo nad zemljom, a ne da im se oduzima kako kome padne napamet, kao i garancije o zaštiti srbskih svetinja – crkava i manastira na KOsovou i Metohiji….pored zdravstva i obrazovanja…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here