Fondacija Misija Halijard odala počast srpskim i američkim dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu

Fondacija misije Halijard
0
Fondacija Misija Halijard

Selo Aleksandrovo najmladje je selo u Srbiji koje su osnovale na hiljade dobrovoljaca pristigle iz SAD i sa drugih strana sveta da se bore za svoju otadžbinu u Prvom svetskom ratu.

U tom selu je Fondacija Misija Halijard, uz podršku ambasade SAD, i u partnerstvu sa opštinama Nova Crnja i Žitište obeležila Dan veterana u znak sećanja na njih.

Predsednik Fondacije Misija Halijard Džon Kapelo položio je venac u znak sećanja na dobrovoljce.

– Danas proslavljamo Dan veterana, koji se obeležava u Americi i Dan primirja koji se obeležava u celom svetu u znak završetka Prvog svetskog rata. Imamo čast da smo danas u jednom od dobrovoljačkih sela u Banatu gde smo postavili dve istorijske table i napravili malu izložbu na otvorenom – rekao je Kapelo.

On je naveo i da se nada da će se opet vratiti u Aleksandrovo i povezati i ostala dobrovoljačka sela.

Vence su položili i predstavnici Američke ambasade u Srbiji Majkl Bruks, potpukovnica Manuela Piters i Marija Bjelopavlić, predsednik  opštine Nova Crnja Vladimir Brakus, predsednica skupštine Žitište Ivana Petrić, Udruženje dobrovoljaca Kralj Aleksandar Karađorđević Aleksandrovo, Udruženje dobrovoljaca Vojvoda Stepa-Vojvoda Stepa, predstavnici mesne zajednice Aleksandrovo.

Dan veterana u SAD je državni praznik i obeležava se 11. novembra.

Aleksandrovo je nastalo 1922. godine kao najveća kolonija u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, gde je kolonistima dodeljena zemlja.

Zemlju im je dao kralj Aleksandar Karađorđević u znak zahvalnosti za iskazani  patriotizam, ljubav prema svojoj zemlji i spremnost da se za nju žrtvuju.

Ovo je drugi dogadjaj posvećen veteranima koji Fondacija Misija Halijard organizuje uz podršku američke ambasade. Prvo je 27. oktobra u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu otvorena izložba posvećena dobrovoljcima koji su se vratili iz Amerike da se bore za Srbiju tokom Prvog svetskog rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here