Fondacija Misija Halijard odala počast srpskim i američkim dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu

Fondacija misije Halijard
Fondacija Misija Halijard

Selo Aleksandrovo najmladje je selo u Srbiji koje su osnovale na hiljade dobrovoljaca pristigle iz SAD i sa drugih strana sveta da se bore za svoju otadžbinu u Prvom svetskom ratu.

U tom selu je Fondacija Misija Halijard, uz podršku ambasade SAD, i u partnerstvu sa opštinama Nova Crnja i Žitište obeležila Dan veterana u znak sećanja na njih.

Predsednik Fondacije Misija Halijard Džon Kapelo položio je venac u znak sećanja na dobrovoljce.

– Danas proslavljamo Dan veterana, koji se obeležava u Americi i Dan primirja koji se obeležava u celom svetu u znak završetka Prvog svetskog rata. Imamo čast da smo danas u jednom od dobrovoljačkih sela u Banatu gde smo postavili dve istorijske table i napravili malu izložbu na otvorenom – rekao je Kapelo.

On je naveo i da se nada da će se opet vratiti u Aleksandrovo i povezati i ostala dobrovoljačka sela.

Vence su položili i predstavnici Američke ambasade u Srbiji Majkl Bruks, potpukovnica Manuela Piters i Marija Bjelopavlić, predsednik  opštine Nova Crnja Vladimir Brakus, predsednica skupštine Žitište Ivana Petrić, Udruženje dobrovoljaca Kralj Aleksandar Karađorđević Aleksandrovo, Udruženje dobrovoljaca Vojvoda Stepa-Vojvoda Stepa, predstavnici mesne zajednice Aleksandrovo.

Dan veterana u SAD je državni praznik i obeležava se 11. novembra.

Aleksandrovo je nastalo 1922. godine kao najveća kolonija u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, gde je kolonistima dodeljena zemlja.

Zemlju im je dao kralj Aleksandar Karađorđević u znak zahvalnosti za iskazani  patriotizam, ljubav prema svojoj zemlji i spremnost da se za nju žrtvuju.

Ovo je drugi dogadjaj posvećen veteranima koji Fondacija Misija Halijard organizuje uz podršku američke ambasade. Prvo je 27. oktobra u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu otvorena izložba posvećena dobrovoljcima koji su se vratili iz Amerike da se bore za Srbiju tokom Prvog svetskog rata.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime