EPA/Friedemann Vogel

Američka kompanija “Ford” planira da otpusti do 3.200 radnika u Evropi i da rad na razvoju određenih proizvoda prebaci u SAD, saopšteno je danas iz nemačkog sindikata “IG Metal”.

U saopštenju se navodi da “Ford” želi da ukine do 2.500 radnih mesta u razvoju proizvodnje i još do 700 u administraciji, gde će najugroženije biti lokacije u Nemačkoj.

Radnici postrojenja u Kelnu, gde je zaposleno oko 14.000 ljudi, uključujući 3.800 radnika razvojnog centra u naselju Merkenih, obavešteni su o ovim planovima na današnjim sastancima.

Iz “Forda” nisu želeli da komentarišu medijske izveštaje i ukazali su na saopštenje objavljeno krajem prošle nedelje o tome da je za prelaz na proizvodnju električnih vozila potrebna strukturalna promena, ali da neće više ništa biti objavljeno do okončanja planova.

“Ford” planira sedam novih modela na električni pogon u Evropi, postrojenje za sklapanje baterija u Nemačkoj i zajedničku firmu za proizvodnju niklovanih ćelija u Turskoj u sklopu veće inicijative za električna vozila.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here