PKS

„Sve su češće situacije u kojima klijenti banaka dobijaju poruke, navodno u ime svoje banke, sa zahtevom da se hitno ažuriraju podaci o računu, kartici ili drugi podaci. Podsećamo da su takve poruke uvek zlonamerne i da za cilj imaju kompromitaciju i zloupotrebu vaših podataka, te upozoravamo da na takve poruke nikada ne treba odgovarati ili postupati po instrukcijama koje se u takvoj poruci dobiju“, navodi se u saopštenju Foruma za prevenciju zloupotreba platnih kartica Privredne komore Srbije (PKS).

Banke od svog klijenta nikada neće tražiti da na ovaj način verifikuje svoje naloge za digitalno bankarstvo, dostavi podatke o platnoj kartici, niti će pretiti da će računi, nalozi ili kartice biti blokirani ukoliko klijent ne preduzme navedene korake. Za sva pitanja, sumnje i nedoumice uvek prvo kontaktirajte svoju banku poznatim i proverenim kanalima komunikacije, naglašava se u saopštenju.

Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS nastaviće i u narednom periodu sa intenzivnim aktivnostima na polju prevencije. „Naša posvećenost bezbednosti korisnika ostaje nepromenjena, a u tom smislu nastavićemo da razvijamo i implementiramo nove strategije i mere zaštite“, poručuju.

Kako se ističe u saopštenju, neophodna je i opreznost korisnika. „Vaša pažnja i odgovorno ponašanje prilikom korišćenja platnih kartica i onlajn bankarstva dodatno će doprineti smanjenju rizika od zloupotreba“.

Upućen je i apel korisnicima da budu oprezni i da ne dele svoje poverljive podatke putem neproverenih kanala.

„Zajedničkim naporima možemo stvoriti sigurnije okruženje za sve korisnike platnih kartica i digitalnog bankarstva. Vaša sigurnost je naš prioritet“, zaključuje se u saopštenju Foruma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here