Fotografisao se nad telom ubijenog Srbina

0

Predrag Dragović je pre egzekucije nateran da obuče uniformu

"Imamo veoma dobru saradnju sa Euleksom. Važno je da Gecija imamo u dva predmeta koja se vode u Srbiji – trgovina organima i logor ’Likovac’ kod Drenice. A, prema informacijama koje imamo, Euleks ga tereti za zločine u mestu Kukeš, na severu Albanije, gde je bio jedan logor za nealbance i za ’slučaj Dragović’", dodao je Vekarić.

On je naveo da je Geci "među ekipom" koja stoji nad telom ubijenog Predraga Dragovića, poznatog sa jedne fotografije objavljene prošle godine u srpskoj štampi, na kojoj se vide pripadnici OVK i njihova žrtva.

Predrag Dragović, za koga se sumnja da je postao žrtva trgovine organima, nestao je 22. juna 1999. godine u Peći, a fotografija je snimljena na severu Albanije.

 

"Drago mi je da smo pomogli da se dođe do istine o tome. Saradnja sa Euleskom je svakodnevna i postaje sve bolja, idemo dalje, razmenjujemo podatke i biće novih velikih vesti po tom pitanju predmeta zločina nad kosovskim Srbima i nealbancima", dodao je Vekarić.

 

Geci uhapšen posle sukoba sa Limajem?

 

Bivši komandant OVK za područje Drenice Sabit Geci uhapšen je posle sukoba u vrhu Demokratske partije Kosova u kojem je optužio ministra za saobraćaj i telekomunikacije Fatmira Limaja za kriminal i korupciju, rekli su Srni izvori bliski istražiteljima Euleksa. Prema tim izvorima, Limaj je uzvratio svedočenjem da je Geci bivši vođa obaveštajne službe OVK odgovoran za ubistva Srba i nealbanaca u Kukešu i za ubistva više desetina Albanaca lojalnih Srbiji na području Drenice, javlja dopisnik Srne. Limaj je takođe svedočio da je Geci novcem od trgovine ljudskim organima stekao kapital kojim je otkupio kuće u vlasništvu Srba u naselju Gradić Pejton u Prištini. Izvori bliski Euleks istražiteljima za ratne zločine potvrdili su da je Euleks proverom i "naknadnom istragom" došao do bitnih dokaza koji potvrđuju navode srpskog tužilaštva za ratne zločine koje Gecija tereti za ratne zločine u Kukešu i za trgovinu organima u predmetu "Žuta kuća" i za odvojene zločine počinjene na području Drenice.

Geci je jedan od naredbodavaca u logorima Lapušnik i Likošane u opštini Glogovac u kome su držani zarobljeni Srbi i nealbanci.

Njemu se stavljaju na teret ubistvo više Srba i nealbanaca u periodu od aprila do juna 1999. godine u vojnom logoru u blizini Kukeša na severu Albanije, kao i ubistva civila Albanaca lojalnih državi Srbiji koja su pripadnici OVK pod njegovom komandom počinili na području Drenice na Kosovu i Metohiji.

 

Euleks je saopštio, ne navodeći ime uhapšenog, da je izvršen pretres njegove kuće u Prištini i da je prebačen u istražni zatvor u Prištini.

 

Povodom hapšenja oglasilo se desetak udruženja boraca rata proizišlih iz OVK tražeći da se Geci odmah pusti na slobodu i da je njegovo hapšenje napad na temelje nezavisnosti Kosmeta.

 

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, odnosno severu Albanije, gde se nalazi "Žuta kuća" u kojoj su uzimani organi otetih i kidnapovanih Srba i drugih stanovnika Kosmeta koji nisu Albanci.

 

Bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte prva je tvrdnje o trgovini ljudskim organima iznela u javnost, u svojoj knjizi "Lov: ja i ratni zločinci", koju je objavila po odlasku sa dužnosti.

 

Del Ponteova je obelodanila niz teških optužbi na račun albanskih gerilaca, uključujući i navode da su pripadnici OVK otimali, mučili i na kraju prodavali organe oko 300 zarobljenika, mahom Srba.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here