EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

Slobodarska partija Austrije (FPO) danas je optužila predsednika Austrije Aleksandera van der Belena da je bio uključen u događaje oko objavljivanja video materijala u vezi korupcionaške afere „Ibica”.

Šef frakcije FPO u Istražnoj komisiji Kristijan Hafeneker je rekao da postoji dokaz da je predsednik države znao za video materijal jedna beleška u njegovom kalendaru.

Dan pred objavu materijala u kalendaru predsednika zabeležzeni su „glasine” i imena Hajnc Kristijana Štrahea i Johana Gudenusa koji su glavni „protagonisti” afere.

Inače detektiv Julian H., koji navodno stoji iza objavljivanja video materijala koji je doveo do „pada” austrijske vlade kancelara Sebastijana Kurca u maju 2019., tvrdio je da kabinetu predsednika ispričao njegovoj akciji.

– Biće s tim u vezi pitanja predsedniku – najavio je Hafeneker povodom novih saznanja.

FPO želi da pozove predsednika na saslušanje pred Istražni odbor.

Takođe Hafeneker najavljuje da će podneti prijavu zbog zadržavanja dokaza i lažnih iskaza protiv kancelara Sebastijana Kurca.

Sredinom maja 2019. pala je vlada Narodne partije (OVP) i FPO usled video materijala sa Ibice, snimljenog 2017. godine.

U tom materijalu, koji je dug sedam sati, Štrahe i Gudenus nude navodnoj ruskoj milijarderki državne poslove za finansijsku pomoć FPO, ali uz zaobilaženje revizorskih ustanova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here