pixabay.com
Ilustracija

Slobodarska partija Austrije (FPO) predstavila je danas advokata Valtera Rozenkranca kao svog kandidata na predstojećim izborima za predsednika Austrije.

FPO je od početka najavila da će na predsedničke izbore imati svog kandidata.

Međutim, put do kandidata nije bio jednostavan, jer su neki od kandidata odbili ponudu da se kandiduju.

Tako je poznati novinar Tasilo Valentin u ponedeljak saopštio da se neće kandidovati za FPO na predsedničkim izborima.

Prethodno je i Suzane First, koju je stalno pominjao lider FPO Herbert Kikl, odbacila mogućnost ulaska u predsedničku trku.

Na kraju teške potrage za kandidatom FPO je odlučila za Rozenkranca, koje je kao kandidata stranke jednoglasno prihvatilo predsedništvo slobodaraca.

Rozenkranc je od 2008.do 2019.bio poslanik u parlamentu Austrije, a od 2017.do 2019.bio je i šef poslaničkog kluba FPO.

Pored toga bio je od 2013.do 2019.i lider FPO u Donjoj Austriji.

Rozenkranc ulazi u tešku predizbornu borbu, jer trenutni predsednik Austrije Aleksander van der Belen, koji se kandiduje za drugi mandat, uziva veliko poverenje građanja.

Takođe u ovoj trci moraće da vodi borbu protiv daljih kandidata desnog političkog tabora – nekadašnjeg političara Saveza za budućnost Austrije (BZOe) Geralda Grosa, kao i šefa antivakserske partije “Ljudi, slobode, osnovna prava” (MFG) Mihaela Brunera.

Na prošlim predsedničkim izborima kandidat FPO Norbert Hofer tesno je izgubio od Van der Belena u drugom krugu osvojivši 46,21 odsto glasova.

Taj rezultat Rozenkranc zasigurno neće moći da ponovi.

Kako je najavljeno ranije velike stranke – Narodna partija (OVP) i Socijaldemokratska partija (SPO) – neće imati svog kandidata, a Zeleni su podržali ponovnu kandidaturu Van der Belena.

Kikl je, na konferenciji za štampu, istakao da se nalazimo u najizazovnijim vremenima, u kojoj se samo smenjuju krize, i u kojoj je potreban predsednik u koji bi građani imali poverenja.

“FPO je na strani građana koji su potkradeni, lagani. Naša poruka je „može mnogo bolje, treba samo hrabrosti””, kazao je Kikl optužujući vladu za nesposobnost suočavanja sa krizama.

On je istakao da je neophodna ozbiljna ponuda u trci protiv kandidata “samoproklanovane elite”.

Kikl je naglasio da je Rozenkranc ličnost koja ima sve što je potrebno da bude dobar predsednik.

– Rozenkranc je idealan kandidat koji traže pravu i iskrenu alternativu aktuelnom predsedniku. Biće zanimljivo kako će Van der Belen pokušati da izbegne direktni televizijski duel sa Rozenkrancom – rekao je on.

Inače kampanja, kako je predstavljeno, će biti vođena pod motom “Vratimo našu Austriju”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here