EPA-EFE
Nemački tenk Leopard 2

Francuska i Nemačka rade na razvoju novog supertenka, prenosi specijalizovani portal  i dodaje kako će Glavni sistem kopnene borbe (MGCS, kako je projekat nazvan) zameniti Lejler i Leopard 2 kao glavne tenkove evropskih zemalja.

Navodi se kako su oba navedena tenka sposobna i efikasna u borbi, ali sa vremenom nisu ništa mlađi i konkurentniji. Lekler je prvi put uvršten u francuske oružane snage 1990-ih, dok je Leopard 2 (u stvari napredna i redizajnirana varijanta Leoparda 1) dosta stariji – datira još iz 1970-ih.

“Nešenel interest” dodaje da je i Nemačkoj i Francuskoj potrebna nadogradnja oružanih snaga.

Jedan od prvih koraka razvoja MGCS-a je demonstrator tehnologije koji je napravila evropska kompanija KMW+Nexter Defense Systems. Njihov demonstrator je nosio ime Evropski Glavni Borbeni Tenk (European Main Battle Tank) i prvi put je javnosti prikazan 2018. godine na vojnom sajmu u francuskoj prestonici Parizu.

Dva razloga za saradnju

Demonstrator je kombinovao postojeće elemente tenkova iz Nemačke i Francuske uparivši kupolu Leklera sa telom nemačkog Leoparda 2.

Dvostruki je cilj razvoja francusko-nemačkog hibrida, navodi “Nešenel interest”.

“Prvo, to demonstrira potencijalnu nemačko-francusku saradnju u odbrani koja je otežana zbog istorijskih razloga. Druga prednost je istraživanje mogućnosti korišćenja već dostupnih delova i komponenti u maksimalnom obimu”, piše ovaj portal.

1 COMMENT

  1. Nemcima treba zabraniti bilo kakvu proizvodnju oruzja.Oni su nanwli najvece zlo celom svetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here