EPA/Erik S. Lesser
Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp je “potpuno izolovan” u svom stavu protiv propisa o zaštiti okoline i u svojoj borbi za “deregulaciju klime”, izjavila je danas francuska ministarka za ekološku tranziciju Elizabet Born, komentarišući Trampovu izjavu o mehanizmima za uštedu vode.

– Dobra vest je da je on u tome potpuno izolovan. Bila sam u petak na sastanku ministara energetike u Međunarodnoj agenciji za energiju gde su Sjedinjene Države imale te pomalo iznenađujuće stavove – rekla je Born TV kanalu RTL.

– Kada su SAD napustile Pariski sporazum o klimi, neki, uključujući Donalda Trampa, predviđali su potpunu propast tog sporazuma. U Madridu (na Svetskoj konferenciji UN o klimi) će se videti da su sve zemlje tu, a da Sjedinjene Države idu protiv istorije – rekla je ministarka koja će u ponedeljak i utorak učestvovati na Samitu UN o klimi (COP25) u prestonici Španije.

U petak je američki predsednik govorio o mehanizmu uštede vode u – WC-u.

– Pomno pratimo lavaboe, tuševe i druge delove kupatila – izjavio je američki predsednik na sastanku u Beloj kući o deregulaciji, u prisustvu malih preduzetnika.

– Ljudi ispiraju WC-e po deset, petnaest puta, umesto samo jednom! – rekao je Tramp i dodao da na njegov zahtev Agencija SAD za zaštitu okoline (EPA) analizira podatke o potrošnji vode.

Ali u širem smislu, Tramp je otvoreno doveo u pitanje vrednost uštede vode u mnogim delovima svoje zemlje: “U mnogo država pada toliko mnogo vode, to se zove kiša… i više ne znaju šta da rade s njom”.

Na pitanje o vrednosti te ocene američkog predsednika, francuska ministarka Elizabet Born rekla je da je on “pogrešno informisan”, i da “možda ne zna da imamo problema sa vodnim resursima i da je dobro štedeti vodu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here