Tanjug
Emanuel Makron u poseti Beogradu

Aktivna uloga Francuske u rešavanju kosovskog problema ne znači eliminaciju iz pregovora ni Evropske unije ni velikih sila, poput Rusije i SAD, piše Sputnjik.

Termin “specijalni izaslanik” na Balkanu, a posebno u Srbiji, zbog dešavanja devedesetih godina prošlog veka, nije baš popularan. Međutim, namera francuskog predsednika Emanuela Makrona da imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan mogla bi da promeni predrasude vezane za ovaj izraz.

Francuski predsednik je ovim potezom pre svega imao nameru da svetu poruči da se ova država vraća na vodeće mesto u Evropi, ali je, kako tvrdi za Sputnjik nekadašnji diplomata Zoran Milivojević, činjenica i da je Makron izabrao baš Srbiju i kosovski problem da takvu poruku pošalje.

– Francuska je ovim poručila i da se vraća na Balkan, tačnije u Srbiju, kao svoje tradicionalno uporište. Ovo je pokušaj da se Pariz identifikuje kao vrsta našeg prirodnog saveznika na Zapadu. Ovakav angažman Makrona ne utiče na naše odnose sa Rusijom, SAD ili Kinom, a poseban bonus je što je ona jedna od stalnih članica SB UN, ali i nuklearna sila – objašnjava Milivojević.

– Imenovanje specijalnog izaslanika pokazuje da Francuska hoće da ovde bude prisutna kao velika globalna sila. Na taj način, ona daje do znanja i Vašingtonu i Moskvi da će u narednom periodu učiniti sve da se njena reč čuje kada je u pitanju rasplet kosovskog čvora. Ovo je povoljna okolnost jer nam Francuska daje do znanja da će forsirati svoj stav za rešenje Kosova, koji je blizak našem, a razlikuje se od stava Nemačke ili Velike Britanije, koje smatraju da je kosovsko pitanje svršena stvar – zaključuje Milivojević.

Makron je, kako objavljuju mediji, o nameri da imenuje specijalnog izaslanika obavestio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Francuski predsednik je tokom posete Beogradu rekao i da će u najskorije vreme organizovati sastanak srpskog državnog vrha sa predstavnicima vlasti u Prištini i da će na njemu biti on i Angela Merkel.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here