pixabay.com

Tokom vikenda u Francuskoj stupaju na snagu nove mere protiv koronavirusa, uoči sastanka u ponedeljak na kojem će se raspravljati o oštrijem nacionalnom odgovoru na sve veći broj zaraženih u zemlji.

Od ove subote pri ulasku na skijališta biće obavezna potvrda o vakcinaciji, o prebolevanju Covida ili predočavanje negativnog testa kao i “zdravstvena propusnica”.

Svi koji se voze žičarama ili na skijalištima čekaju u redovima, u skladu s novim merama, moraju nositi maske, prenose francuski mediji.

Takve mere se uvode u područjima sa sedmodnevnom incidencijom višom od 200 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Trenutno sedmodnevna stopa incidencije na nivou Francuske iznosi znatno više od 300 novozaraženih.

U okrugu Mozel, koji se graniči s Nemačkom, od subote je nošenje maski postalo obavezno čak i na otvorenom. Pravilo se odnosi na opštine s više od 5.000 stanovnika u periodu od 6 ujutro do ponoći.

Nakon odluke vlasti prefekture Mozel, čiji je glavni grad Mec, maske se moraju nositi na pijacama i na božićnim sajmovima kao i svuda za vreme čekanja u redu.

Mnoštvo ljudi okupljenih na popularnom božićnom sajmu u obližnjem Strazburu podstaklo je raspravu gradskih vlasti o tome jesu li aktuelna pravila dovoljno snažna, s obzirom na to da se virus vrlo brzo širi i prema Alzasu, a bolnice već imaju planove za delovanje u vanrednim situacijama.

Zbog toga od petka i na božićnom sajmu u Strazburu važe strožija pravila, a vlada će u ponedeljak na sastanku u Parizu raspravljati o daljnjim merama.

Očekuju se restriktivne mere koje će se odnositi na veća okupljanja, poput onih na fudbalskim utakmicama, a moguće je i ograničenje kapaciteta mesta za sedenje u bioskopima i restoranima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here