Pixabay.com

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zvanično zatvorilo svoju ambasadu u Nigeru.

Ambasada je zatvorena nekoliko meseci nakon što je Pariz bio primoran da povuče trupe iz te afričke zemlje posle vojnog puča kojim je svrgnut demokratski izabran predsednik Mohamed Bazum.

U saopštenju francuskog ministarstva navodi se da je odluka doneta jer je ambasada “onemogućena da izvršava misije zbog blokada, ograničenja putovanja i proterivanja diplomatskog osoblja” i dodaje da je reč o “očiglednom” kršenju Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

“Ambasada će nastaviti svoje aktivnosti iz Pariza. Održavaće vezu sa francuskim državljanima koji su na licu mesta, kao i sa humanitarnim nevladinim organizacijama koje ćemo nastaviti da finansiramo”, navode iz francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Krajem jula 2023. godine, vojna hunta pučem je preuzela vlast u Nigeru, nakon što je svrgnula demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma.

Nova vlast u Niameju je nedugo zatim počela da preduzima poteze kojima je opozivala ranije aranžmane sa zapadnim zemljama, uključujući vojno partnerstvo te saharske države sa Evropskom unijom.

Na taj način nigerska vojna hunta povukla je dozvolu za realizovanje programa EU, koji je imao za svrhu jačanje bezbednosnih snaga Nigera, a zahtevala je i odlazak francuskih trupa koje su toj državi pomagale u sukobima sa islamističkim borcima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here