Tanjug/AP
Vladimir Putin

General francuske vojske, vitez Legije časti i Nacionalnog ordena za zasluge Dominik Delavard ocenio je da iako su u Ukrajini već francuski plaćenici, veruje da Makron neće slati nijednu regularnu vojnu jedinicu na front.

Kako kaže, francuski predsednik je takvu izjavu objavio zbog efekta publiciteta koji bi mu omogućio da opstane na međunarodnoj sceni.

Dodaje da je Makron ostao usamljen zbog svoje ekstremne pozicije jer ga nisu podržali ni francuski narod, ni druge zapadne zemlje poput Nemačke i Velike Britanije.

„Mislim da Ukrajina postepeno ide ka katastrofi. Rusi su stvorili veoma veliki, složeni front i svakodnevno napreduju duž cele linije odbrane u Donbasu i drugde”, kaže Delavard.

Smatra da Rusi čekaju pravi geopolitički trenutak da pokrenu ofanzivu velikih razmera.

„Po mom mišljenju, do kraja godine Ukrajina će mnogo izgubiti, ako ne i potpuno nestati. Ali Rusi neće prebrzo napredovati. Oni žele da prolongiraju stvar, tako da Zapad uroni u još veće ekonomske probleme. Francuska danas ima poteškoća, cela Evropa i Sjedinjene Države takođe. Putin čeka svoj trenutak i ubrzaće ofanzivne akcije kada bude potrebno”, smatra francuski general.

Ocenjuje da će do pregovora doći nužno ove ili početkom sledeće godine, a da Ukrajina neće moći da ostvari svoje ciljeve, već će biti prinuđena da se potčini volji Rusije.

„Šolca i Makrona narod više ne podržava. Siguran sam da će se to odraziti na izborima u Evropi. Mislim da će to uticati na kontinuiranu podršku Ukrajine. Stoga, Kijev treba da razmišlja o pregovorima sada, jer što duže traje rat, to će pregovarački uslovi biti povoljniji za Rusiju. Uslovi pregovora ostaće isti: ono što ostaje pod kontrolom Ukrajine mora biti demilitarizovano i denacifikovano”, kaže Delavard.

Posle sukoba, kaže on, ostatak Ukrajine više neće biti interesantan za Evropsku uniji, pa je neće ni podržavati. Čim Ukrajina izgubi svoj ofanzivni potencijal, NATO će izgubiti svaki interes za nju, uveren je francuski general.

„Kada se ovaj rat završi, Ukrajina više neće zanimati Evropu, a Brisel neće znati šta da radi sa njom. Tako da mislim da će se pregovori održati ove ili početkom sledeće godine. Ali Ukrajina više neće moći da utiče na pregovore. Ona neće imati drugog izbora nego da potpiše ono što Rusija zahteva – verovatno predaju”, kaže Delavard.

Ne veruje da će Evropska unija moći da nastavi da podržava Ukrajinu, da joj ponovo prebaci 100 milijardi dolara za podršku ekonomiji.

„Razlog je jednostavan: već smo u krizi, prepuni dugova. Prvi budžet francuske države je plaćanje kamate na njen dug i to će se pogoršavati povećanjem kamata. Ekonomska situacija u Francuskoj i Evropi jednostavno neće dozvoliti podršku Ukrajini”, smatra francuski general.

3 COMMENTS

  1. Jedino nato moze da oslobodi Ukrajinu neznam sta cekaju sigurno da cekaju da rusima nestane municije sada su zapretili kinezima i sigurno kinezi ne smiju pomagati ruse pa ce rusima brzo nestati municije e onda nato moze brzo upasti u ukrajinu osloboditije vise jednom od rusa zato nato i postoji.Jedino nije dobro sto ovi prokleti rusi onda mogu upotrebiti nuklearno oruzje pa moze doci do nuklearnog rata pa smo onda gotvi svi

    • Ko nas je bombardovao i ubijao 1999. godine? Rusi ili Nato? Vidiš, zbog toga ne volim Nato… Ni oni ne vole nas, ali ti to očigledno ne znaš.

  2. SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here