pixabay.com

Francuska farmaceutska kompanija „Sanofi“ objavila je da je postigla sporazum vredan 2,1 milijardu dolara o snabdevanju vlade SAD sa 100 miliona doza njene eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa.

Ovim, do sada najobimnijim sporazumom, ulaganja administracije američkog predsednika Donalda Trampa u projekte za vakcine protiv korone, premašila su osam milijardi dolara.

„Svetska potražnja za vakcinom koja bi pomogla u sprečavanju covida-19 je ogromna i nijedna vakcina ili kompanija neće biti u stanju da sama na te zahteve odgovori“, naveo je u saopštenju Tomas Triomf, izvršni potpredsednik  „Sanofi Pastera“, odeljenja francuske kompanije koje se bavi vakcinama.

Prema postignutom dogovoru, „Sanofi“ i njen partner, britanska farmaceutska kompanija „GlaksoSmitKlajn“, dobiće sredstava za klinička ispitivanja, kao i za samu proizvodnju vakcine.

Iz „Sanofija“ navode da dogovor uključuje i mogućnost dodatnih 500 miliona doza vakcine, navodi „Njujork tajms“.

Francuska kompanija očekuje da će u septembru započeti klinička ispitivanja vakcine, a da bi u prvoj polovini sledeće godine mogli da podnesu zahtev za njeno odobrenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here