Đ. Ćetković
Ponosni: Ambasadorka Nataša Marić i predstavnici Srba

U Kaburu (Cabourg) gradu na francuskoj obali Atlantika otkrivena je spomen-ploča Petru IKarađorđeviću, u aveniji koja nosi ime u narodu omiljenog kralja Srbije. Na ploči sa reljefom koja je rad akademskog vajara Ljubiše Mančića piše: “Petar I od Srbije (1844-1921), đak Sen-Sira (francuske vojne akademije), demokrata, heroj oslobodilac”.

Ceremoniji otkrivanja ploče upriličenoj 22. novembra povodom 100. godišnjice smrti kralja Petra prisustvovali su Nataša Marić, ambasadorka Srbije u Francuskoj, Tristan Duval, gradonačelnik Kabura, Petar – Pepi Petrović, predstavnik Francusko-srpskog udruženja dobrovoljaca u ratu 1912-1918, Đuro Ćetković, predsednik Saveza Srba Francuske, Vladan Stefanović, predsednik Udruženja “Kralj Petar Prvi” i Nenad i Dali Stojanović Udruženje Kraljevina Srba, zastavnici sa srpskim i francuskim zastavama i brojni Srbi koji su došli svojim automobilima iz Pariza.

Ambasadorka Nataša Marić je rekla da su na postavljanje spomen-ploče kralju Petru Prvom Oslobodiocu svi došli ponosni.

– Ova prigodna ceremonija je još jedna prilika da se svi podsetimo francusko-srpskog prijateljstva, a prošle godine smo obeležili 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske. Ti odnosi su danas na najvišem nivou u prethodnih 20 godina – istakla je abasadorka Srbije.

Nazdravili: Koktel u čast Srba

Tristan Duval, gradonačelnik Kabura je naglasio da je Petar Prvi Karađorđević bio preteča otvaranja monarhije prema demokratiji.

– Kralj Petar je vladar koji je stupivši 1903. na srpski tron udario temelje moderne Srbije koja je po demokratiji bila vrlo napredna početkom 19. veka – naglasio je Duval

On je i objasnio kako je jedna avenija u Kaburu ponela ime Kralja Petra Prvog.

– Posle Prvog svetskog rata su napravljene velike avenije koje vode ka centralnom trgu i okeanu, one su nosile imena velikih maršala francuske vojske. Tadašnji gradonačelnik Šarl Bertran koji je i stvorio moderan Kabur imao je rođake na Balkanu i on je predložio da jedna avenija nosi ime kralja Petra Prvog Karađorđevića – naveo je gradonačelnik.

Istoričar Aleksi Trud je naglasio da je Petar Prvi Karađorđević jedan od najvećih kraljeva koje je dala Srbija.

Ratovao i za Francusku: Reljef posvećen Petru Prvom

– On je taj vladar koji je dušom i telom vezan za Francusku i odmah posle završene francuske Vojne akademije Sen Sir (Saint CdžrŽ 1870. učestvuje u Francusko-pruskom ratu. U borbama biva zarobljen ali uspeva da pobegne iz nemačkog vojnog zatvora preplivavši gotovo zaleđenu reku Loaru i odmah nastavlja da se bori za Francusku. Za zasluge u ovom ratu Petar je odlikovan ordenom Legije časti. Čim je stupio na presto 1903. godine okrenuo je leđa pronemačkoj, propruskoj politici koju su pre njega vodili predstavnici dinastije Obrenović i tako je i počelo francusko-srpsko prijateljstvo koje je zapečaćeno u Velikom ratu gde je i pored svojih godina učestvovao u albanskoj golgoti. On se hrabro borio sa francuskim trupama i doneo odlučujuću pobedu zajedno sa maršalom Franše d’Epereom i generalom Tranijeom. Zato je važno da se danas odaje počast kralju Petru Prvom – istakao je Trudo.

On je podsetio da skoro svaki veći grad Francuske ima ulicu, aveniju, trg ili spomenik posvećen kralju Petru Prvom (Nica, Tulon, Visi, Pariz, Orlean, Marselj) ili kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Prema njegovim rečima tradicionalno prijateljstvo prema Francuskoj uvek je prisutno u Srbiji.

– U Beogradu naspram Ambasade Francuske postoji jedinstven spomenik u svetu na kom piše: “Volimo Francusku kao što je ona nas volela”. U prestonici Srbije desetine ulica nose imena francuskih pisaca, maršala i generala – s nadahnućem je govorio Trudo.

Na kraju svi prisutni su otpevali pesmu “Tamo daleko” u čast francuskih i srpskih vojnika učesnika Velikog rata.

Pepi Petrović gradonačelniku Duvalu poklanja šljivovicu

Bratimljenje

Posle komemoracije svi prisutni su se uputili ka zgradi opštine Kabura gde je priređen koktel u čast srpske zajednice.

Petar Pepi Petrović je kao simboličan poklon gradonačelniku Duvalu predao flašu rakije šljivovice a njegovoj sekretarici gospođi Beatrisi Metr teglu prirodnog meda iz Srbije.

Đuro Ćetković je u ime Saveza Srba Francuske i svih udruženja i pojedinaca koji su učestvovali u ovom projektu zahvalio gradonačelniku Kabura na toplom prijemu i dobrodošlici sa nadom da saradnja može i da se nastavi bratimljenjem Kabura i jednog grada u Srbiji.

Čekamo Novaka

U završnoj reči gradonačelnik Duval je naglasio da u Kaburu imaju brojne teniske terene i da bi bio srećan ako bi neko poslao signal Novaku Đokoviću da ih poseti i vidi spomen-ploču kralju Petru.

– Lično, voleo bih da jednom trčim aprilski maraton u Beogradu – poverio se prisutnim Srbima Tristan Duval.