Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Francuski tržišni regulator izrekao je kaznu od 500 miliona evra (593 miliona dolara) Alfabet-ovoj kompaniji Gugl jer nije u potpunosti poštovala privremene naredbe koje je regulator izdao o plaćanju naknada za korišćenje vesti emitera u toj zemlji.

Američka tehnološka grupa mora u naredna dva meseca da iznese predloge o novčanom obeštećenju novinskih agencija i drugih izdavačkih kuća za korišćenje njihovih vesti, izveštava Rojters.

Ako to ne učini, kompaniju čeka dodatna novčana kazna u iznosu do 900.000 evra na dan. Iz Gugla su saopštili da su veoma razočarani odlukom francuskog regulatora. “Ponašali smo se dobronamerno tokom čitavog procesa. Novčanom kaznom se ignorišu naši napori za postizanje sporazuma, kao i realnost kako funkcionišu vesti na našim platformama”, rekao je Gugl-ov portparol. On je dodao da je “Gugl jedina kompanija koja je najavila sporazume o srodnim pravima”.

Francuska udruženja izdavačkih kuća APIG, SEPM i agencija AFP optužuju Gugl da nije u dobroj nameri otpočeo pregovore s njima kako bi se pronašao zajednčki jezik o naknadama za korišćenje njihovih vesti na mreži, u skladu sa nedavnom direktivom Evropske unije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here