Pexels

Francuski Senat izglasao je meru produženja porodiljskog odsustva za očeve, koje će ubuduće trajati 28 dana. Prvih sedam dana biće obavezni. Tri dana odsustva plaćaće firma, a ostalo socijalno osiguranje.

Tekst je usvojen sa 341 glasom za, samo 2 protiv i jednim uzdržanim. Izglasan je bez izmena, kao što ga je predložila vlada. Prethodno ga je u prvom glasanju odobrila i skupština.

Državni sekretar zadužen za detinjstvo i porodicu pri Ministarstvu solidarnosti i zdravlja Adrijen Take ovu odluku okarakterisao je kao istorijsku.

Novopečeni francuski očevi su do sada mogli da odsustvuju dvostruko kraće, 14 dana. Nova mera, s obaveznih nedelju dana, predložena je da bi se stvorilo kompaktnije porodično jezgro i da bi se očevi još više zbližili sa svojom decom. Na odsustvo će imati pravo i obavezu svi očevi, bez obzira na to da li žive s majkom i detetom ili ne, i nevezano s tim da li su u braku s porodiljom. Takođe, na to će imati pravo i partner majke, ukoliko živi s njom, a nije biološki otac novorođenog deteta.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime