EPA/Olivier Hoslet
Aljbin Kurti

Urednik nemačkog lista “Frankfurter algemajne cajtung” Rajnhard Vezer objavio je u ovom listu analizu o aktuelnoj situaciji na severu Kosovu, u kojoj kaže da premijer Aljbin Kurti svojom tvrdoglavošću nanosi štetu Kosovu i da je prokockao podršku SAD i EU, prenosi Danas.

Pod naslovom „Kosovo u ofsajdu“ Vezer navodi da Kurti „ima dugu istoriju konfrontacija sa zapadnim saveznicima“.

Autor tako podseća na proteste koje je Kurti organizovao protiv misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, protiv mirovnog plana UN za konflikt sa Srbijom, a i da se „od početka protivio sporazumu kojim je EU pre deset godina želela da postigne normalizaciju odnosa između Srbije i njene bivše pokrajine“.

“Kurti nije shvatio…”

„Dakle, kada kao premijer sabotira primenu sporazuma, on je konsekventan. Kada bi čovek bio naklonjen Kurtiju, mogao bi njegovo držanje da opiše kao doslednost. Ali, u stvarnosti, to je tvrdoglavost kojom on šteti svojoj zemlji. I to, moguće je, trajno.“

Kurti je za sada prokockao podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ocenjuje autor.

„U Briselu više ne važi Srbija kao remetilački faktor na Balkanu, već Kosovo – i to uprkos činjenici da Beograd nije promenio opstruktivno držanje kojim je godinama sprečavao rešenje konflikta. Očito Kurti nije shvatio koliko je Zapadu važno da Balkan ostane miran u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu“, procenjuje autor frankfurtskog lista.

„Aljbin Kurti je za sada odbio podršku Zapada Kosovu. Nije uspeo da shvati važnost smirenosti na Balkanu za Zapad pred ruskim napadom na Ukrajinu“, piše on.

“Sad je Kosovo problematično, a ne Srbija…”

Vezer kaže da Kurti ima dugu istoriju konfrontacije sa zapadnim saveznicima svoje zemlje.

„On je svojevremeno vodio proteste protiv misije UN na Kosovu i protiv mirovnog plana UN za sukob sa Srbijom. On se od početka protivio i sporazumima kojima je EU pre deset godina želela da normalizuje odnose Srbije i njene bivše pokrajine. Dakle, on je dosledan u sabotiranju njihove primene kao šef vlade. Ako volite Kurtija, ovaj stav možete nazvati pravdom. U stvarnosti, međutim, to je tvrdoglavost kojom on nanosi štetu svojoj zemlji – možda zauvek“, navodi on.

Ističe da partneri već vide Kosovo kao problem na Balkanu.

„Kurti je koristio podršku SAD i EU Kosovu kao kockanje u ovom trenutku. Brisel i Vašington sada smatraju Kosovo problematičnim na Balkanu, a ne Srbiju. I to uprkos činjenici da Beograd nije promenio svoj opstruktivni stav kojim je uvek sprečavao rešavanje sukoba. Kurti, po svemu sudeći, nije shvatio koliko je smirenje na Balkanu važno za Zapad uoči rata ruske agresije u Ukrajini“, smatra Vezer.

Rajnhard Vezer radi u FAZ-u od 1998. godine i bavi se istočnoevropskim pitanjima.

1 COMMENT

  1. Možda Zapad napokon shvati da je ideja vodilja za Albance – velika Albanija, a pošto cilj opravdava sredstvo nicu se libili da gebelsovskom propagandom protiv Srbije zadobiju prvo Nemačku, a onda i SAD i čitav zapad na svoju stranu – zaklela se zemlja raju…I šta ćemo sad sa maltretiranjem Srba os strane Zapada unazad tri decenije zbog albanske laži !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here