Kosovo online

Sa kosovskim pasošem se sada može bezvizno u EU, ali Srbi sa Kosova sa srpskim pasošem to i dalje ne mogu, podseća “Frankfurter algemajne cajtung” dodajući da bi Brisel da im to omogući, ali da se Priština opire, prenosi Dojče vele.

“Frankfurter algemajne cajtung” (FAZ) navodi da građani Kosova konačno mogu da putuju bez viza u Šengenski prostor i naglašava da to ipak ne važi za jednu grupu ljudi – Srbe sa Kosova bez kosovskog pasoša.

“Ako ovaj izuzetak opstane, onda će kosovski Srbi biti jedini Evropljani – ne računajući građane Rusije i Belorusije – kojima je i dalje uskraćena sloboda putovanja u EU”, navodi list.

Kako se podseća, ta “posebna situacija” nastala je 2009. godine kad su srpski državljani dobili mogućnost bezviznih putovanja. Tada je Evropska komisija insistirala da se ne pravi razlika među stanovnicima Kosova, pa su tamošnji Srbi, premda srpski građani, mogli da dobiju samo pasoše preko Koordinacione uprave.

Sa takvim pasošima se i dalje ne može putovati bez vize.

“Sada Evropska komisija predlaže da se ukine to posebno pravilo iz 2009. godine. Njega je pregazilo vreme uvođenjem vizne liberalizacije za Kosovo, kažu u Briselu”, piše FAZ.

Tome se, navodi list, protivi vlada Aljbina Kurtija tvrdeći da upravo sada sve više kosovskih Srba poseže za kosovskim pasošem što, kako kažu u Prištini, doprinosi integraciji.

Frankfurtski list pak navodi da je i dalje mali broj Srba koji traže kosovski pasoš. Prošle godine ih je, prema podacima Prištine, bilo 4.350, a godinu pre toga 3.400.

Podseća se na pismo koje je kosovski vicepremijer Besnik Bisljimi pisao Briselu u novembru, tražeći da kosovski Srbi i dalje ne mogu sa srpskim pasošem da putuju u EU te podsećajući da oni uvek mogu da zatraže kosovski pasoš.

List navodi reči i jednog neimenovanog kosovskog diplomate koji kaže da Kosovo ne bi moglo da preuzme odgovornost za stanovnike koji bi putovali sa srpskim pasošem i počinili neki prekršaj – recimo ostanak duži od 90 dana – ili pak krivično delo.

“Možemo preuzeti odgovornost samo za državljane koji putuju sa regularnim kosovskim pasošem”, navodi taj diplomata.

List podseća da je u novembru i 21 kosovska nevladina organizacija takođe pisala Evropskoj uniji “koristeći argumente vlade skoro od reči do reči”.

Na to je, piše list, reagovalo više građanskih inicijativa kosovskih Srba uz “nevericu i razočaranje”. Pitali su se kako organizacije koje su se godinama borile protiv neopravdane izolacije Kosova u Evropi sada traže trajnu izolaciju za deo svojih sugrađana.

“Nejasno je kako će dalje ići stvari”, dodaje FAZ. “Evropska komisija se drži svog predloga za ukidanje posebnog pravila iz 2009. godine. Kako bi taj predlog bio prihvaćen, moraju da ga odobre članice EU i većina u Evropskom parlamentu. Neizvesno je hoće li se to desiti pre evropskih izbora u junu.”

List ocenjuje da bi do tada još mogla da poraste popularnost kosovskih pasoša među kosovskim Srbima.

“Ali, to ništa ne bi govorilo o rastu jačanja stepena identifikacije srpske manjine sa Kosovom”, zaključuje list.

10 COMMENTS

  1. Битно је да сте ви позвали
    Албанце да вам дођу без виза,
    То ће бити Сјајно…
    Они су вам преко потребни .

    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Ovo samo svedoči o licemerju Evropljana prema Srbima i mislim da Strbi mogu ,takodje, iz oviga da izvuču poruku koliko su „dobrodošli“ u EU !
    Mislim da i nismo dobrodošli jer ne trpimo tutore!
    Danke Brüssel , aber nein danke!

  3. То ће се решити на исти начин на који су они и Срби из Републике Српске гласали на локалним изборима у Београду.
    Биће им издати српски пасоши са тим фиктивним адресама у Београду, Нишу, Новом Саду или Краљеву, на којима редовно гласају за странку на власти.
    И неће бити проблема.

  4. Brisel ismeva Srbiju i Srbe na kosovu oko viza položaha. Ako se nastavi : Srbija da zabrani prolaz šiptarima kroz Srbiju a UN da povuče odluku da EU više ne posreduje bez članova UN koji ne priznaju kosvo kao državu.

  5. Kosovo kao Srbska manjinska jedinica nemoze imati pravo za bilo kakav slobodan ulazak u EU jer samo je Srbski Pasos validan i priznat za sve gradjane Srbije pa i njene manjinske jedinice kao sto je Kosovo!

  6. Dace Srbima sa Kosova Srbija srpski pasos pa ce moci da idu u EU. Veliku je gresku Evropa napravila sto se tice Kosova, koja ce da stvara u srcu Evrope nestabilnost jos decenijama. Granice se nijesu smjele mijenjati. Srbija Kosovo nece nikad priznati i u promijenjenim medjunarodnim odnosima, Srbija ce pripojiti Kosovo. To moraju znati i Albanci sa Kosova i EU i Amerika. Autonomni status u granicama Srbije je jedino pravo rjesenje za Kosovo. Da su Albanci pametni oni bi sami trebali da predloze to rjesenje. U suprotnom, u buducnosti ce svoj narod izloziti novim nevoljama. Slicno izraelsko-palestinskim odnosima

  7. Срби су били толики полтрони комунистима и Брозу, да су деценијама, одмах после Другог светског рата, Шиптарима на тацни сервирали Косово и Метохију. Манастире, културну заоставштину, гробове предака и споменике јунака кроз историју нису ни примећивали.
    Док су Словенци и Хрвати видели своју будућност у Европи, Срби са КиМ и целе Србије, као и Срби из Босне су били заљубљени у њихову Југу.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here