EPA
Donald Tramp

Realizacija potencijalnog investicionog projekta zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Džareda Kušnera, u Albaniji i Srbiji može imati velike posledice, preneo je nemački “Frankfurter algemajne cajtung”.

Kako je saopšteno, važnu ulogu u postizanju ovog sporazuma imao je bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel.

“U vreme kada je bio specijalni izaslanik, Grenel je uspostavio dobre kontakte sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nije krio da želi da te odnose pretvori u ‘novac’ otkako je napustio politiku. ‘Niko nikad ne bi trebalo da se izvini što želi da zaradi novac’, rekao je Grenel u intervjuu u Albaniji o svojim planovima u regionu”, navodi se u članku.

Dalje se kaže da bi se za Ramu i Vučića takva podrška mogla pokazati politički korisnom ako se Tramp vrati na vlast, posebno sa Grenelom kao delom njegove administracije.

Dalje se pominje “planski dogovor” Rame, Vučića i tadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija o podeli Kosova.

“Kada je Grenel bio Trampov izaslanik za Balkan, Rama, Vučić i tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači bili su na ivici podele Kosova. Prema tada planiranom sporazumu, o kojem se pričalo kao o ‘razmeni teritorije’, sever Kosova bi pripao Srbiji, a jug bi težio Albaniji”, navodi se u ovom tekstu i dodaje da je ovaj sporazum tada bio sprečen.

U članku se dodaje da bi sadašnji dobri odnosi sa potencijalnim sledećim predsednikom SAD “mogli da otvore put Rami i Vučiću da ožive svoj prvobitni plan”.

Kušnerovi investicioni planovi u Albaniji uključuju ulaganja u luksuzna odmarališta na obali Sredozemnog mora, a u Beogradu izgradnju hotela i zgrade sa 1.500 stambenih jedinica na mestu zgrade Generalštaba bombardovanog 1999. godine.

3 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. DA DA KAKO DA NE SAD CE DA UDJE SRBIJA U NATO ZAR TI MISLIS DA SRBI SU LUDI DA UDJU U NATO ILI U EVROPSKU UNIJU DA BI KOMADOVALI PRIMER JE MADJARSKA KOJA NECE DA SE MESA A ONE NA SILU TERAJU DRZAVE DA SLUSAJU STA BRISEL KAZE I DA SLUSAJU AMERIKU ETO JEDAN PRIMER SADA EVROPA U RECESIJI A ZBOG CEGA JE INFLACIJA VELIKA JER EVROPA SLUSALA AMERIKU I ZATO SU U MINUSU STOTINE MILIJARDE EVRA U MINUSU JER VISE NEMA OD RUSIJE JETIN GAS SRBIJA AKO HOCE DA NE BUDE DRUGOG REDA U EU ONDA JE BOLJE BITI IZVAN EU KO STO SU SVAJCARSLA NORVESKA ISLAND

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here