EPA/JIM LO SCALZO
Donald Tramp

Štampa na nemačkom jeziku izveštava danas o razgovorima Beograda i Prištine u Beloj kući uz primetne rezerve kad je reč o značaju dogovora u aranžmanu SAD, koji se i dalje doživljava kao neka vrsta puča protiv Evropske unije.

Tako uticajni nemački “Frankfurter algemajne cajtung” (FAZ) izražava sumnju da će iz vašingtonskih razgovora proizići nešto više nego iz prethodne Grenelove šatl-diplomatije između Beograda i Prištine, prenosi Dojče vele.

List, naime, piše da je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rešen da svom predsedniku po svaku cenu podari jedan spoljnopolitički uspeh koji će mu pomoći u kampanji.

Zato je, piše FAZ, potrebno je u Vašingtonu postići mirovni dogovor dve strane ili barem neki sporazum koji se može prodati kao “istorijski”.

Navodeći da bi na pregovorima u petak Grenelu, srpskom predsedniku Vučiću i kosovskom premijeru Hotiju trebalo da se pridruži i Tramp, list podseća da je Vučić unapred isključio mogućnost priznanja nezavisnosti Kosova, reagujući na takve najave iz Prištine.

List ističe da “čak ni Grenel – iako neopterećen znanjem o ovom regionu – teško da veruje kako može na brzinu da isposluje istorijski dogovor, već se, umesto toga, od početka koncentrisao na ekonomiju: gradnju autoputa od Niša na jugu Srbije do Prištine kao i obnovu direktnog leta i železničke veze dva glavna grada.

“To što su neki od tih projekata odavno pogurani od strane Evropske unije nije smetalo Grenelu da ih proda kao sopstvene ideje”, piše “Frankfurter algemajne” i dodaje da su Tramp i Grenel na Tviteru kao istorijska dostignuća slavili “mlaka pisma o namerama koja su Beograd i Priština potpisali tim povodima”.

“Dobro bi izgledalo ukoliko bi predsednik, upućujući na (tobože) rešen konflikt, mogao da najavi zatvaranje američke baze Bondstil na Kosovu i vrati kući poslednje tamošnje vojnike”, “poentira” FAZ.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here