EPA

Svetski stručnjak za geopolitiku Džordž Fridman, osnivač organizacije „Geopolitička budućnost“ ocenio je da je za rešavanje kosovskog problema potrebna spoljna sila koja bi nametnula nagodbu, a da je činjenica da Beograd i Priština mogu lakše da žive sa trenutnom situacijom nego što mogu sa procesom nagodbe.

– Da bi se kosovski problem rešio potrebna je spoljna sila da nametne nagodbu, ali sada nema sile koja je motivisana da to uradi. Zato će se situacija povremeno menjati, ali suštinska stvarnost je da nijedna strana ne može sebi da priušti da da ono što druga strana mora da ima – rekao je Fridman navodeći da rešenja nema bez svetskih sila, dok je „Rusija zemlja trećeg sveta“, a „Kina regionalna sila“.

Kako kaže, osnovni problem u rešavanju kosovskog pitanja je taj što postoje minimalne posledice za obe strane ukoliko se održava trenutna situacija i mala motivacija vlada da naprave dogovor koji će „uznemiriti“ njihovu političku bazu.

– Bilo koji znak pomirljivog ponašanja na bilo kojoj strani susreće se sa značajnom političkom opozicijom i bilo kakva nagodba koštaće svaku stranu više nego što će je javno mišljenje podržati – rekao je Fridman, autor izuzetno prodavanih knjiga „Oluja pre mira“ i „Sledećih sto godina“.

Fridman je ocenio i da Rusija mora da razvije modernu ekonomiju ukoliko želi da ima uticaj na globalni sistem, napominjući da time ne kritikuje Rusiju, kao što ne kritikuje Kinu kad govori o njenim slabostima u smislu da je ona samo regionalna sila.

Objašnjava, naime, da obe zemlje rade najbolje što mogu, a kritikuje one koji ne uspevaju da ove zemlje shvate onakvima kakve jesu i umesto toga zamišljaju da imaju moć koju suštinski nemaju.

8 KOMENTARA

    • NA ZALOST, ovaj covek realno govori. To nije nesto sto narod zeli, ali trenutna situacija odgovara samo politicarima.

      • Ако је Косово њино, што га отимају, ако је држава што траже да га признамо!

  1. Da, jedna spoljna sila će rešiti pitanje Kosova a ta sila se zove Rusija. Samo strpljenja, mi imamo vremena a oni imaju satove(ukradene).

  2. Osnovna poluga Zapadne moći je vojna sila. To omogucava da SAD prisili ceo Svet da se naftom trguje samo u dolarima. A sama SAD ima moć da neograniceno stampa te dolare. To je za njih „papir“, a ostatku planete je nametnuto kao „valuta“. Tim „papirom“ oni od svih ostalih otimaju stvarna dobra i prave vrednosti, stvarajuci imperijalnu neravnotezu na planeti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime