EPA-EFE/CARLOS BARBA
Foto: (Arhiva)

Izbeglice se na spoljnim granicama Evropske unije ilegalno vraćaju, a interna dokumenta ukazuju da Fronteks učestvuje u tim akcijama i te slučajeve zataškava, navodi bečki nedeljnik “Profil”.

List ističe da to sada treba da ima i svoje posledice.

“Profil” navodi jedan slučaj od 8.juna, severno-istočno od grčkog ostrva Lezbos.

“Oko 50 ljudi u jednom pretrpanom čamcu nalazi se u moru, koje je mirno, a kopno im sve bliže. Međutim, tada se ispred njih i kopna pojavljuje jedan veliki brod, koji je deo Fronteksa, koji plovi pod rumunskom zastavom. EU zakonodanstvo je jasno u ovakvoj situaciji, a predviđa da pripadnici Fronteksa moraju da prihvate osobe sa mora i odvedu do sigurne luke kako bi mogle da podnesu zahtev za azil”, ukazuje list.

Međutim, dodaje “Profil”, kako pokazuje jedna video turske obalske straže, to nije slučaj, već nakon kraće debate sa osobama u izbegličkom gumenom čamcu, Fronteksov brod velikom brzinom prolazi pored njih i nestaje.

Satima migranti čekaju dok se ne pojavljuje grčka oblaska straža, koja ih kači za sebe, ali ne da bi ih povukla do Lezbosa, već do turske strane mora, gde ih prepušta njihovoj sudbini.

Na kraju je turska obalska straža preuzela brigu o izbeglicama.

Istraga novinara više medija je pokazala da službenici Fronteksa znaju za ovakve akcije vraćanja sa granice i da su u njih čak i umešani.

Tako je dokumentovano šest slučaja u vremenskom periodu od aprila do avgusta ove godine.

Interni dokumenti “Fronteksa”, na koje se poziva “Profil” pokazuju da je ta agencija čak pokušala da zataška takva delovanja.

List ukazuje da se takve akcije više ne sprovode sporadično, već sve učestalije i javno, to jest postali su praksa.

U međuvremenu, tvrdi bečki nedeljnik grčki graničari vraćaju ljude natrag u more, koji su se već domogli ostrva, a time kopna EU.

Izbeglice tvrde da su stavljane u stare čamce, bez motora i uz pretnju oružjem.

To, dodaje “Profil”, objašnjava i činjenicu da je od aprila tako mali broj migranata došao na grčka ostrva.

Atina demantuje te navode kao lazne vesti, tvrdeći da je to turska propaganda.

Evropska komisija uputila je oštra pitanja, s tim u vezi, Fronteksu, a o tome moglo bi biti reči na skorašnjem sastanku, te i posledice po šefa Fronteksa

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here