K. Marković
Ponosan na Orlove: Predsednik Milan Stojić

Početkom izbijanja svetske zdravstvene krize stala su gotovo sva sportska takmičenja i u Australiji, a kako se ona produbljivala, postajalo je sve jasnije da će izlazak iz pamdemije spremni uspeti da dočekaju samo najorganizovaniji klubovi.

Kako su odmicale nedelje pod primenom restriktivnih mera obaveznog održavanja prostorne razdaljine, mnogi fudbalski klubovi su počeli da ostaju bez igračkog kadra, ali i termina za korišćenje terena na kojima je trebalo da održavaju utakmice ili treninge.
Postoji velika bojazan da će mnogi fudbalski klubovi u Viktoriji zbog ozbiljnih finansijskih problema morati privremeno, a neki od njih čak i trajno da napuste takmičenja.
Toga je svestan i Fudbalski savez Viktorije, koji na sve načine pokušava da koliko-toliko sačuva ovaj važan sport u životima etničkih zajednica.

U klubu vlada sloga

Naravno da se kriza odrazila i na srpski Fudbalski klub Springvejl Beli orlovi iz Kizboroa, ali su tamo ipak u nekoj vrsti prednosti, jer poseduju svoj klub, više fudbalskih terena, na kojima mogu da im pozavide i veći i bolje plasirani timovi.
– Uprava Fudbalskog kluba uz punu podršku stručnog štaba, trenera  i roditelja u ovim teškim vremenima – kaže predsednik Milan Stojić – čini sve što je u mogućnosti da očuva klub i vrati ga na staze uspeha i takmičenju u Premijer ligi.
Svi ostaju u klubu: Ekipa želi plasman u Premijer ligu
I tokom sankcija zaposleni u klubu radili su na održavanju terena i prostorija, kako bi spremni i u potpuno operativnom stanju dočekali početak sezone.
– Zdravlje ljudi je uvek u prvom planu, a naročito kad su tu naši najmlađi, jer mi osim škole fudbala koja je upravo trebalo da počne sa radom imamo i juniorske takmičarske ekipe od najmlađih do zaključno 16-godišnjaka, koji se takmiče u Premijer ligi Viktorije. To je glavni razlog što vlada Viktorije ne dozvoljava da se počne takmičenje – naglašava Milan Stojić.
Klub održava stalne kontakte sa svojim timovima, a preko trenera i tehničkog rukovodstva uspeli su da ostanu zajedno i jedinstveni u cilju da se ova teška situacija prebrodi i da dovrše sezonu za juniore. Takođe, Stojić kaže za “Vesti” da su spremni još koliko sutra da započnu sezonu seniorskog prvog i drugog tima, kao i ekipe ispod 18 godina.
– Trenutna  situacija za fudbal u Viktoriji je izuzetno teška jer odluka Vlade da može da trenira grupa do deset igrača ograničena je odredbama Fudbalskog saveza i Opštine Dandenong. Po njima, treninzi su dozvoljeni samo na način da ne postoji nikakav fizički kontakt između igrača. Uz to, postoje i odredbe da kantina, svlačionice i klupske prostorije ne mogu da se koriste, a moraju da se poštuju još mnoga pravila održavanja prostorne razdaljine i lične higijene – kaže Stojić, uz napomenu da sva pravila Ministarstava zdravlja moraju se poštuju.

Potrebna reorganizacija

U međuvremenu, Fudbalska federacije Viktorije nije dala nikakve naznake ni o datumima početka, kao ni o modelu kako Liga može da se nastavi. Stigle su najave da bi od danas (ponedeljak, 1. jun) moglo da se nastavi sa treninzima.
Ono što je ipak jasno, da je korona virus iz temelja promenio fudbal u Viktoriji. Naime, Prva Premijer liga koja ima 14 timova došla je do gorkog saznanja da čak deset timova nikako neće moći da se takmiči iz finansijskih i drugih razloga.
I bogati da pozavide: Teren Orlova u Kizborou u savršenom stanju
Druga i Treća Premijer liga (u kojoj se takmiče i Beli orlovi), najavljuju da će definitivno nastaviti sa nadmetanjem juniorskih timova. Na sreću, i većina seniorskih timova biće spremna za nastavak takmičenja.
– Pošto je nastavak takmičenja u Prvoj premijer ligi onemogućen zbog otkazivanja klubova, nužna bi bila reorganizacija čitavog takmičenja. O tome treba da se izjasne čelnici Fudbalskog saveza Viktorije, uz saglasnost klubova Premijer liga – kaže Milan Stojić.
Ogledalo svakog kluba uvek je prvi tim. Briga o mladima i ulaganje u juniorske selekcije svima je prioritet, ali sponzori i gledaoci na prvom mestu zapažaju rezultate prvog tima.
– Povodom situacije koju je pandemija proizvela stanje u našem klubu i u vezi s nastavkom takmičenja uopšte, održali smo sastanak sa igračima i trenerima prvog i drugog tima. Doneta je odluka da sav igrački potencijal ostaje u klubu bez izuzetka, kao i da sportski motivi i želja da se nastavi takmičenje postoji kod kompletnog igračkog i trenerskog kadra – kaže nam predsednik Belih orlova.
Jedinstveni zaključak i poruka koja stiže iz tabora ovog srpskog fudbalskog kolektiva je da su svi igrači, treneri, fizioterapeuti, tim-menadžeri i ostali, uključujući članove uprave, svesni teške finansijske situacije, zbog čega su istakli da žele da se takmiče potpuno besplatno, odnosno bez ikakve nadoknade!
Trenutno u Kizborou sa nestrpljenjem čekaju odluke čelnika Federacije o nastavku takmičenja. Ipak, bez omogućavanja neophodnih zdravstvenih mera, dovoljnog vremena za organizovanje predsezone da bi se timovi vratili u takmičarsku formu, a igrači zaštitili od povreda, nije moguće nastaviti takmičenje, stav je mnogih klubova u Viktoriji.

– Ulažemo velika sredstva i angažujemo se da početak sezone dočekamo igrački, kadrovski i organizaciono spremni. Naši tereni su dobro održavani i u besprekornom su stanju, za primer svima u Viktoriji. Da još jednom istaknem da je kompletan pogon Belih orlova sa trenerima i rukovodstvom juniorskih i seniorskih timova jedinstven u želji da nastavi takmičenje i potpuno spreman za sve izazove koji dolaze – veli za “Vesti” predsednik Stojić.

Budućnost: U klubu se mnogo ulaže u mlađe kategorije

Pomoć zajednice važnija nego ikad

Pandemija je teško pogodila sve pore društva. Mnogi su ostali bez posla, primetan je smanjen protok robe i usluga, ograničeno druženje i kretanje uopšte širom Australije… Otežana je, pa i onemogućena socijalizacija i svi mogući vidovi zabave, uključujući sport i rekreaciju – trpe mnogo.

Belim orlovima, ali i svim srpskim sportskim klubovima, za opstanak je neohodna pomoć i podrška srpske zajednice,  sada i više nego ikada ranije da bi se iz ove situacije izašlo.

– Potrebno je da, svako prema svojim mogućnostima, da doprinos jer troškovi održavanja terena, organizacija i plaćanje dažbina takmičenja moraju da se podnesu uz mogućnost smanjenog ili potpunog prekida dotoka prihoda. Podrška i pomoć Srpske pravoslavne crkve, Srpskog sportskog centra i srpske zajednice uopšte, kao i svakog pojedinca iz naše zajednice, predstavlja i pomoć samom sebi u odlučujućem momentu preživljavanja i spasa od propadanja vrednosti srpskog nacionalnog bića na ovim prostorima – zaključuje Milan Stojić.

Želja viši rang i “Voždov” trofej

– Hteo bih posebno da istaknem zapažanje uprave i trenera Džona Markovskog da je atmosfera u timu izuzetno pozitivna. Kvalitet i uigranost ekipe već je dokazana osvajanjem “Karađorđevog” kupa u oktobru prošle godine. Tim željno iščekuje da se dokaže i očekuje najviši rezultat – plasman u Premijer ligu i trijumf na ovogodišnjem “Karađorđevom kupu” – ponosno kaže Milan Stojić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here