“Fudbalska reprezentacija Kosova ima realne šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo”

0
EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova Erol Saljihu izjavio je u intervjuu za Kosovo Onlajn da reprezentacija ima realne šanse da se plasira na Evropsko prvensto 2020.godine, ali i istakao da ne bi trebalo mešati politiku i sport.

– Za nas bi to bio neverovatan uspeh, jer smo kroz kvalifikacije pokazali da imamo dobru ekipu za čiji uspeh ima zasluge pokojni Fadilj Vokri. Žalim što nije među nama da vidi koliko smo blizu planiranih ciljeva reprezentacije – rekao je Saljihu.

Šta očekujete u baražu za Evropsko prvenstvo. Reprezentacija Kosova igra utakmicu sa Severnom Makedonijom. Ako pobedite, sledeći protivnik su reprezentacije Gruzije ili Belorusije? 

– Očekujemo da pobedimo Severnu Makedoniju. Narednu utakmicu igrali bismo protiv Gruzije ili Belorusije, ali na gostujućem terenu. Kvalitet naših igrača je u usponu u klupskim i u evropskim takmičenjima. Naš plasman na prvenstvo bio bi neverovatan uspeh. Pokušavam da ne razmišljam o tome, jer prvo to treba da odradimo.

Da li je moguće odvojiti politiku i sport? Sučajevi poput pokazivanja rukama dvoglavog orla Šaćirija i Džake ili zabrana ulaska na Kosovo igračima Crvene Zvezde?

– Crvena Zvezda je igrala nekoliko utakmica na Kosovu. Uvek su bili istaknuti transparenti “Kosovo je Srbija”. To ne doprinosi sportu.  Znamo da su tenzije velike i zbog toga nismo dozvolili da se igra utakmica. Treba da se poštuje naša fudbalska federacija. Slučaj Džake i dvoglavog orla nije bio protiv Srbije, siguran sam u to. To je simbol i u Srbiji. Šta Albanci iz Albanije imaju sa Srbijom, oni ne znaju mnoge stvari o Srbiji. Nažalost, to se politički radi iz nekih razloga.

Da li ima mesta za Srbe u reprezentaciji i kako komentarišete učešće klubova iz srpskih sredina sa Kosova u fudbalskim ligama Srbije?

Apsolutno je jasno da svaki srpski mladić može da igra ze reprezentaciju Kosova. To je dobro za njih i ovo je njihova država, kako naša tako i njihova. Oni su građani Kosova i dobar srpski fudbaler ima mesto u reprezenatciji.
Problem je što pojedini klubovi igraju Srpsku ligu. To je nedopustivo. Oni trebaju da se uključe u Kosovsku ligu. Siguran sam da srpska federacija ne bi to dozvolila i da srpska država prisiljava ljude da igraju Srpsku ligu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here