G-8: Najveća inflacija u Indiji i Rusiji

0

Potrošačke cene, kojima se uobičajeno meri nivo inflatorne stope, u Indiji i Rusiji su uvećane 11,6 i 10,7 odsto tokom septembra, u poređenju sa istim lanjskim mesecom.

Predviđanje inflacije u Indiji

 U Velikoj Britaniji i Italiji tokom septembra je zabeležena godišnja inflatorna stopa od 1,1 odsto i 0,2 procenta.

 

U ostalim zemljama G-8 (koja osim Rusije obuhvata SAD, Japan, Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju i Kanadu), potrošačke cene u septembru su bile niže nego u istom prošlogodišnjem mesecu.

 

Japan je u septembru zabeležio pad potrošačkih cena od 2,2 odsto, dok su u SAD one smanjene 1,5 u Kanadi 0,9, Francuskoj 0,4 i Nemačkoj 0,3 procenta.
Septembarske potrošačke cene u Brazilu su uvećane 4,3 odsto, dok je Kina u istom mesecu imala deflaciju od 0,8 procenata.

 

Podaci sa tržišta rada pokazuju da je najniži nivo nezaposlenosti među svim članicama G-8 i BRIK imao Japan, sa stopom od 5,5 odsto, dok je najviši nivo nezaposlenosti od 10 procenata zabeležen u Francuskoj.

 

Amerika se i dalje bori sa visokom stopom nezaposlenosti gde je broj nezaposlenih krajem oktobra bio veći od 15 miliona ljudi

 

U SAD je tokom septembra stopa nezaposlenosti bila takođe visoka – 9,8 odsto, u Kanadi nešto niža – 8,4 procenta, dok je u Velikoj Britaniji iznosila 8,4 odsto.

 

Rusija i Nemačka su, ako je ceniti na osnovu zvaničnih statističkih podataka, u septembru imale istovetan nivo nezaposlenosti od 7,6 odsto, dok je stopa u Italiji, prema podacima s kraja drugog tromesečja, bila nešto niža – 7,4 odsto.

 

Najnoviji podaci pokazuju da se situacija u pogledu broja nezaposlenih u nekim zemljama dodatno pogoršala. Tako su SAD na kraju oktobra imale više od 15 miliona nezaposlenih, ili 10,2 procenta od ukupne radne snage, što je najgori pokazatelj u proteklih 26,5 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here