EPA
Veliki u prvom planu: Donald Tramp i Vladimir Putin ispred Angele Merkel i Emanuela Makrona

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da namerava da odloži samit Grupe 7 do septembra, kao i da ima u planu da pozove četiri zemlje, uključujući i Rusiju.

„Predsednik je saopštio neke nove informacije vezano za G7. On je odložio sastanak do septembra i planira da pozove Rusiju, Južnu Koreju, Australiju i Indiju“, saopštili su novinari Bele kuće.

Prema rečima Trampa, G7 nije dovoljno reprezentativan za ono što se dešava u svetu. „To je veoma zastarela grupa zemalja“, istakao je on.

Sa druge strane, direktor Bele kuće za strateške komunikacije Alisa Fara saopštila je da će samit u proširenom sastavu omogućiti da se razgovara o pitanjima koja se odnose na Kinu.

Podsetimo, Bela kuća je u martu saopštila da je Tramp odlučio da odloži junski susret lidera G7 u Kemp-Dejvidu zbog pandemije, kao i da će se umesto toga samit održati putem video-konferencije. Kasnije su SAD pomerile samit „velike sedmorke“ na kraj juna, istakavši da će sastanak biti održan uživo. Administracija američkog predsednika obećala je da će „zaštititi“ lidere G7 od virusa korona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here