EPA/Toms Kalnins

Zemlje „Velike sedmorke“ (G7) su istakle važnost uvećanja investicija u projekte tečnog prirodnog gasa i promocije čiste energije kako bi se smanjila zavisnost od ruskih energenata.

„Mi prepoznajemo važnost ubrzavanja investicija u razvoj istraživanja i proizvodnje, uključujući i projekte za proizvodnju tečnog prirodnog gasa (TNG) kao i promocije ekološki čiste energije kako bi se smanjila naša zavisnost od ruskih energenata“, navodi se u zajedničkom saopštenju ministara inostranih poslova Velike Britanije, Nemačke, Italije, Kanade, SAD, Francuske i Japana.

„Osuđujemo rusku neopravdanu upotrebu nuklearne retorike i signala. Pozivamo Rusiju da se ponaša odgovorno i da bude uzdržana“, piše u saopštenju G7.

Osim toga, zemlje „Velike sedmorke“ su istakle da se zalažu za reforme Saveta bezbednosti UN.

„Mi smo veoma zabrinuti što Rusija zloupotrebljava položaj stalnog člana Saveta bezbednosti UN, posebno u kontekstu njene agresije protiv Ukrajine“, navodi se u zajedničkom saopštenju G7.

Ranije je zajedničkom saopštenju ministara energetike zemalja „Velike sedmorke“ saopšteno da aktuelna kriza na energetskom tržištu pokazuje potrebu i mogućnost smanjenja zavisnosti Evropske unije od ruskih energenata, a da je napredak u toj oblasti je moguć do kraja godine.

1 COMMENT

  1. Ma ko vas išta pita, vi još uvek mislite, da ste “najjaće zemlje”, ačlanice su vam Italija, Kanada, Francuska, Japan! Kao da smo još uvek 1940!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here