pixabay.com

Bivši vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel ocenio je da bi EU mogla da se raspadne ukoliko ne bude bilo solidarnosti u suočavanju sa pandemijom virusa korona.

Nemačka bi, kako je Gabrijel rekao za „Bild“, trebalo da poveća svoju zaduženost kako bi mogla Italiji i Španiji finansijski da pomogne u savladavanju krize.

– Meni treba neko da objasni zašto mi Nemci nismo, prilikom zaduživanja, do kojih je sada došlo, jedan odsto stavili na raspolaganje Italiji i Španiji kao pomoć privredi. Bio bih za to da čak i 10 odsto stavimo na raspolaganje. Ne verujem da bi bilo mnogo pobune ako bi 160 umesto 150 milijardi evra imali novo zaduživanje – uveren je Gabrijel.

Nekadašnji vicekancelar i zamenik kancelarke Angele Merkel, koji je tu dužnost obavljao do marta 2018, obrazložio je svoj stav time da je Nemačka ekonomski imala velike koristi od EU, i dodao da se brine za opstanak Unije.

– Ako ne budemo sada spremni da delimo blagostanje, onda ne znam šta će biti od Evrope – naglasio je Gabrijel.

Ukazao je da treba dugove raspodeliti na više „leđa“ i dodao da Italijani i Španci Nemcima to neće za 100 godina zaboraviti ako budu imali utisak da nisu dobili pomoć.

– Veoma sam zabrinut da bi Evropa mogla da se raspadne posle ove krize – poručio je Gabrijel.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime