Youtube
Robot Fjodor

Ruski humanoidni robot, poznat pod imenom Fjodor ili Skybot F850, mogao bi u skoroj budućnosti da dobije zanimljivu ulogu u ponovnom osvajanju Meseca.

Izvršni direktor kompanije Androidnaja Tehnika, koja je robota i razvila, Jevgenij Dudorov, ruskim medijima je rekao da bi Fjodor u svoju prvu pravu svemirsku misiju mogao da poleti već 2022. godine.

Plan njegovih konstruktora je da Fjodor, za nešto više od dve godine, “svrati” do Međunarodne svemirske stanice i da u njoj provede neko vreme sa astronautima. Dugoročni planovi međutim, govore i o mogućnosti da Fjodor “prošeta” i po Mesecu.

– U ne tako dalekoj budućnosti, ovakvi roboti mogli bi da budu upotrebljeni i tokom trajanja misija na Mesecu. Za to bi, međutim, bilo neophodno da im se donji udovi zamene točkovima kakvi se ugrađuju na standardna vozila za kretanje po mesecu (lunarne rovere) – dodao je Dudorov.

Inače, Fjodor u svom “CV-u” već ima jednu uspešnu svemirsku misiju. On je i ovog leta letelicom Soyuz MS-14 bio poslat na Međunarodnu svemirsku stanicu, gde je tokom boravka simulirao popravke na sa spoljašnje strane stanice i tada pokazao da se dobro snalazi u radu sa većim brojem različitih alata.

Imajući u vidu da robotom mogu da upravljaju ljudi, ali i da je osposobljen za samostalno funkcionisanje, ruski inženjeri smatraju da bi Fjodor bio odlično rešenje za istraživanje Meseca zajedno sa ljudima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here