M. Karović
Dževad Galijašević

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević, nakon hapšenja petorice ekstremista na Kosovu optuženih za terorizam, kaže da je ova “grupa pala jer su planirali napade na vojnike Kfora, što se može videti po zaplenjenom oružju – eksplozivu, protivtenkovskim minama, dronovima”.

Galijašević upozorava da postoji još takvih grupa na Kosovu.

– Situacija na Kosovo je bez sumnje opasna, prevashodno po srpsku manjinu. Na Kosovu terorizam funkcioniše u dva pravca, postoje podobni teroristi koji su obučavani i od strane spacijalaca Rosu i koji su miljenici SAD, a ova petorica uhapšenih spadaju u drugu kategoriju, jer su imali planove u odnosu na zapadne vojne jedinice. Ovu grupu terorista stavljam u kategoriju onih hapšenja kao kada su privođeni imami u Prištini, odnosno onih koji ne podržavaju zapadno prisustvo na ovim prostorima. Ono što je Amerika uradila u Avganistanu može biti i okidač za delovanje ove grupe, a siguran sam da na Kosovu postoji još takvih grupa na slobodi – kaže Galijašević.

Galijašević smatra da se veliki broj mladića sa Kosova, koji su išli u Siriju da ratuju, vratio radikalizovan.

– Za nasilje nad Srbima imate “podobne teroriste” koje podržavaju SAD i Priština, setite se samo martovskog pogrom iz 2004. godine. To je nasilje nad Srbima koje nije sakriveno, i Srbi na Kosovu su praktično postali evropski Indijanci koji su osuđeni da trpe udarce, i da se na njih kroz pretnje i nasilje vrši pritisak. S druge strane, u ovom trenutku SAD ne mogu više da razvrstaju teroriste na one koji su “podobni” i one koji rade sa Islamskom državom i ne žele zapad na ovim prostorima – ističe Galijašević.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here