EPA
Hašim Tači pred haškim sudijama

Suđenje bivšem lideru OVK i nekadašnjem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju počeće ove godine, ali će trajati više od pet, izjavio je advokat Tom Gaši za Kosovo onlajn.

Protiv nekadašnjeg predsednika Kosova i šefa OVK Hašima Tačija optužnica je potvrđena 26. oktobra 2020. i tereti ga za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, a njom su obuhvaćeni i Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su se izjasnili da nisu krivi. Oni su uhapšeni 5. novembra 2020. i prebačeni su u pritvor u Hagu.

Advokat Tom Gaši za Kosovo onlajn kaže da Specijalni sud u Hagu “nije normalan” i da takav sud ne postoji nigde u svetu. Gaši očekuje da suđenje Tačiju počne ove godine, iako je najvaljivano za septembar i decembar mesec prošle godine.

– Nigde u svetu, u normalnim sudovima, ne može neko da bude uhapšen i da se nakon toga i dalje vrši istraga, nakon podizanja i potvrđivanja optužnice. Mislim da to nije normalno. Oni su mogli da na osnovu zakona sa kojim rade vrše istragu u nedogled i nisu bili u nekom vremenskom škripcu, ali nije bilo potrebno da Hašim Tači i ostali pripadnici OVK budu uhapšeni, optuženi, da se optužnica potvrđuje, i da se ponovo nastavlja sa istragom. Mislim da će suđenje početi ove godine, ali da će trajati više od pet godina – kazao je Gaši.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu produžio je pritvor nekoliko puta bivšim vođama OVK. Gaši smatra da Specijalni sud u skorije vreme neće doneti odluku da lideri OVK budu pušteni da se brane sa slobode, iako uslova za njihovo obezbeđivanje ima.

– Ako se neko drži godinama u pritvoru veoma je teško da se veruje da će biti oslobođen optužnice, jer što se neko duže drži sa optužnicom i u pritvoru sud veoma teško donosi oslobađajuće presude – napominje Gaši.

Gaši je mišljenja da ako u Specijalnom sudu bude doneta oslobađajuća presuda, Srbi u nju neće verovati, i suprotno, ukoliko neko bude osuđen od članova OVK, Albanci neće verovati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here