EPA/Pavlo Palamarchuk
Foto: Ilustracija

Rafinerija nafte u Brodu direktno je spojena na hrvatski plinski sistem bez saglasnosti BiH, kaže član Predsedništva BiH.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da je postavljanje cevi za gasifikaciju Rafinerije u Bosanskom Brodu bez dozvole Bosne i Hercegovine akt koji je protivan međunarodnom pravu i pravu Bosne i Hercegovine.

Rekao je da je memorandum koji je potpisan 2017. godine ništavan, jer ga nisu odobrili Veće ministara, Parlamentarna skupština i Predsedništvo Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

– Ako su cevi postavljene preko granice, to predstavlja povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, a to je vrlo ozbiljno pitanje za Graničnu policiju, SIPA (državna agencija za istrage i zaštitu) i za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine – kazao je Džaferović u Banjaluci.

Dodao je da svi koji su učestvovali u tome treba da snose odgovornost, jer takav projekat mora da ima odobrenje institucija Bosne i Hercegovine, prenosi Al Džazira.

Džaferović je poručio da je siguran da državne institucije nisu dale odobrenje te da su tu radi o samovlašću i zloupotrebi, za koju će odgovarati i neki iz Bosne i Hercegovine i neki iz drugih država.

Projekat u završnoj fazi

Republika Srpska i Hrvatska potpisale su još 2017. godine Protokol o snabdevanju prirodnim gasom Rafinerije nafte Brod u Bosni i Hercegovini.

Na ovo je kompanija BH gas oštro reagovala, tvrdeći da se takve međudržavne konekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora.

Bosanskohercegovački mediji, pozivajući se na Hrvatsku radio televiziju (HRT), preneli su da je završetak projekta gasiifikacije Rafinerije nafte u Brodu u završnoj fazi.

Obavljen je najzahtevniji dio posla – cevi duge oko 400 metara provučene su ispod korita reke Save, čime će Rafinerija direktnim gasovodom biti spojena na hrvatski gasni sistem.

1 COMMENT

  1. Rok vakcincije je 1 juli.
    Ko se ne vakcinise a oboli od cocida 19 placat ce licno troskove ljecenja.
    Obezbjedili smo vam mogucnost.

    Moj predlog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here