pixabay.com
Tanker

Ruska energetska kompanija Gasprom poslala je prvu pošiljku tečnog prirodnog gasa (TPG) iz svog postrojenja u Baltičkom moru duž Severnog morskog puta.

Prema podacima Refinitiva, 14. avgusta tanker “Veliki Novgorod” pristao je u postrojenje za utovar tečnog gasa Portovaja u Baltičkom moru, a zatim je nastavio plovidbu ka Severnom morskom putu, prenosi Komersant. Brod je stigao u Barencovo more, a njegova krajnja destinacija nije precizirana.

Severni morski put je najkraći morski put od Evrope do Azije. Rute Severnog morskog puta leže u vodama arktičkih mora i južnog dela Arktičkog okeana u okviru ekskluzivne ekonomske zone Rusije na Arktiku.

Prema planovima vlade u Moskvi, teretni saobraćaj duž Severnog morskog puta trebalo bi da poraste sa 34 miliona tona u prošlog godini na 220 miliona tona do 2035. godine, prenosi Biznis.

Ruske naftne kompanije u uslovima sankcija sve više koriste Severni morski put za isporuke Urals nafte iz baltičkih luka. Rosneft i Gazprom navodno su u julu i avgustu poslali tri tankera sa naftom u Kinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here