EPA/Pavlo Palamarchuk
Foto: Ilustracija

Kompanija Gasprom zaustavila je tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda Jamal-Evropa.

Prema podacima operatora Gaskejd, pumpanje je smanjeno sa devet miliona kilovat-sati u nedelju na 461,5 hiljada kilovat-sati u ponedeljak, a potpuno je zaustavljeno u utorak ujutru.

Direktor grupe za prirodne resurse i sirovine međunarodne agencije „Fič“ Dmitrij Marinčenko izjavio je da je Gasprom zaustavio tranzit gasa kako bi uravnotežio izvoz zbog prevelike ponude.

– Prelazak Poljske na rezervisanje kapaciteta putem aukcija, kao i zaključivanje petogodišnjeg ugovora sa Ukrajinom pod uslovima uzmi ili plati, čini rutu kroz Belorusiju i Poljsku uravnoteženom za Gasprom, odnosno potencijalno najvolatilnijom u pogledu obima – rekao je on.

Istovremeno, analitičar smatra da se ne treba očekivati dugoročni prekid tranzita gasa kroz poljsku rutu, jer, kako kaže, Gasprom treba da sačuva sve gasne rute, kako bi bio spreman za potencijalni rast potražnje u budućnosti, tako da će se minimalne količine gasa i dalje pumpati, prenosi Sputnjik.

Ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Poljsku istekao je 16. maja, a sada se pumpanje duž dela Jamal-Evropa vrši samo na osnovu aukcija.

Ranije je predstavnik „Gasproma“ Sergej Kuprinov izjavio da Sporazum o tranzitu gasa preko Poljske gasovodom Jamal-Evropa neće biti produžen. Pritom, kako su istakli iz kompanije ruski gas će na ovaj ili onaj način prelaziti preko poljske teritorije. Prema pisanju Rojtersa, Gasprom će sada biti prinuđen da rezerviše kratkoročne tranzitne kapacitete na aukcijama kod poljskog operatera Gas sistem.

Jamalski ugovor iz 1996. godine predviđa isporuku do deset milijardi kubnih metara ruskog gasa u Poljsku godišnje. Sporazum je na snazi do 2022. godine. Cena gasa za Poljsku je prema tom ugovoru snižena 2012. godine deset odsto.

Kompanija PGNiG je 2015. godine podnela tužbu sudu u Stokholmu protiv Gasproma tražeći da se cena gasa još snizi, navodeći da cena ne odgovara stanju na tržištu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here