Gaza: Slede teški pregovori o primirju

0

Stanovništvo razorene Gaze koristi šesti uzastopni dan primirja za oporavak
 

Uoči pregovora koji bi trebalo da se nastave u nedelju, stanovništvo Gaze, razorene bombardovanjem i artiljerijskom vatrom, koristi šesti uzastopni dan primirja, poremećenog samo jednim ispaljivanjem palestinskih raketa na Izrael i njegovom odmazdom iz vazduha u noći između srede i četvrtka.

 

Sada je na izraelskim i palestinskim pregovaračima da se dogovore o trajnijem prekidu vatre.

 

Palestinski strana je pokazala oprezno uverenja u mogućnost sporazuma kojim bi se izbegao nastavak krvoprolića u kojem je poginulo skoro 2.000 Palestinaca – civila i 70 Izraelaca – mahom vojnika.

 

Ima nade za trajno primirje?

Azam Al-Ahmad, šef palestinske delegacije i vođa organizacije Fatah, nagovestio je u subotu da ima nade za trajnije primirje, a ne samo za još jedan produžetak od nekoliko dana.

 

"Imamo velike nade u vrlo brzo postizanje dogovora, pre kraja sadašnjeg primirja, a možda i dogovora o trajnom prekidu vatre", rekao je on za AFP.

 

"Možemo postići dogovor ukoliko izraelska strana prihvati sve zahteve jedinstvene palestinske delegacije, a posebno ako obustavi agresiju protiv našeg naroda, rat protiv Gaze i potpuno ukine opsadu (blokadu Gaze)", rekao je za AFP predstavnik Hamasa, Sami Abu Zohri.

 

Ali, dodaje AFP, nije moguće utvrditi šta je od tih zahteva realno, a šta uobičajena retorika.

 

Izraelci su, međutim, veoma tajnoviti o sadržaju i napretku pregovora.

 

Nepomirljivi zahtevi

Obe strane su pregovore počele naizgled nepomirljivim zahtevima. Izazov za pregovarače je da smisle formulu da obe strane dobiju nešto, a da to ne izgleda kao poraz za jedne, a pobeda za druge.

 

Nastavak pregovora je zakazan za nedelju ujutro ili u podne u Kairu, kažu Palestinci.

Izraelci odbijaju da razgovaraju s "teroristima" iz Hamasa te je u Kairo došla šira delegaciju u kojoj su "Islamski džihad" i Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

 

Egipćani, na čijoj granici je Pojas Gaze, su posrednici koji prenose stavove između izraelskih i palestinskih delegata koji se ne sreću, već je svako u svojim prostorijama.

 

Ti pregovori koji se vode u sedištu egipatske obaveštajne službe, već su doveli do prvog prekida vatre uspostavljenog u ponedeljak, a obnovljenog u četvrtak za još pet dana.

 

U nedelju bi trebalo da se pregovara o egipatskom predlogu da se uspostavi trajno primirje i da se u roku od mesec dana nastave pregovori o svemu ostalom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here