Gazda Jezda uskoro u Beogradu?

0

 

Advokat Đorđević je kazao da Vasiljević, koji je u ekstradicionom pritvoru, od holandskih vlasti traži da po hitnom postupku reše njegov zahtev da bude izručen Srbiji, kako bi se okončao sudski postupak koji se protiv njega vodi u domovini preko od 15 godina zbog zloupotrebe službenog položaja i višemilionske prevare štediša "Jugoskandika".

 

Prema Đorđeviću, njegov branjenik se odlučio na taj korak i po cenu boravka u srpskom pritvoru, jer ima nameru da pred Višim sudom u Beogradu dokaže da slučaj "Jugoskandik", bar za njega, nije ni postojao, da nikakav novac nije nelegalno prisvojio, a da su jedinu korist imali drugi direktori banaka, pre svega u Crnoj Gori.

 

"Ceo slučaj je postao bizaran, a jedini izlaz je da Vasiljević bude izručen Srbiji i suoči se sa sudskim procesom. Po cenu da bude u pritvoru u našoj zemlji, on razmišlja da zatraži od Holandije da njegov predmet bude ubrzan, pa bi se u Beogradu mogao naći za nepunih mesec dana."

 

Ministrarstvo pravde u Beogradu zatražilo je ekstradiciju Vasiljevića iz Holandije 8. aprila 2009, pošto je četiri dana ranije uhapšen po poternici srpskog Interpola, kada je, kako je tada saopšteno, hteo da preda dokumenta koja su mu bila potrebna za zahtev za azil koji je tražio.

Holadske vlasti još nisu odlučile o tom zatevu, a Vasiljevićev branilac je podsetio da on ima državljanstvo Ekvadora i da bi Holandija mogla da ga deportuje u tu državu umesto da ga izruči Srbiji.

 

Vasiljević planira da dolaskom u našu zemlju pred sudom argumentovano dokaže da slučaj "Jugoskandik", bar za njega, nije ni postojao. "Naime, plan mu je da dokaže da nikakav novac nije nelegalno prisvojio, a da su jedinu korist imali drugi direktori banaka, pre svega u Crnoj Gori“, istakao je Đorđević.

 

Sagovornik dnevnog lista "Danas" kaže, da ukoliko Gazda Jezda sam ne zatraži izručenje Srbiji, proces protiv njega u Holandiji neće biti okončan pre kraja godine, do kada bi bio u pritvoru.

 

Takođe, za očekivati je da bi Holandija odlučila da ga deportuje u Ekvador, a ne u Srbiju, pa bi njegov slučaj ostao nerešen u našoj zemlji.

 

Ukoliko se vrati u Beograd, Vasiljevića čeka nastavak suđenja, zajedno sa bivšim saradnicima Ljubivojem Šundićem, Draganom Antonijevićem i Stevanom Protićem, za zloupotrebu službenog položaja, prevaru i utaju.

 

 

Podsetimo, Jezdimir Vasiljević je uhapšen aprila prošle godine u Holandiji sa lažnim pasošem i od tada je u ekstradicionom pritvoru na osnovu međunarodne poternice koju je Srbija raspisala 2006. zbog nepojavljivanja na suđenju.

 

Optužnica Vasiljevića tereti da je zloupotrebom službenog položaja, prevarom i utajom, sa saradnicima u propaloj Jugoskandik banci Ljubivojem Šundićem, Draganom Antonijevićem i advokatom Stevanom Protićem proneverio oko 29 miliona evra i oštetio štediše za 190 miliona tadašnjih nemačkih maraka.

 

Vasiljević se konkretno tereti da je za sebe prisvojio 58 miliona maraka. Osim njih, optužen je i Milorad Vukotić, direktor Banke privatne privrede Crne Gore, dok je razdvojen postupak protiv Vasiljevićevog saradnika Milana Bulatovića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here