EPA-EFE

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da će sporazum sa Velikom Britanijom biti potpisan, kako je najavio i njihov ministar turizma.

Ona dodaje da je cilj sporazuma sa Velikom Britanijom, koji uključuje i trgovinske odnose, da se zadrže svi benefiti koji su postojali i pre izlaska te zemlje iz Evropske unije.

Na pitanje zašto se kasni sa potpisivanjem tog sporazuma, ministarka je za RTS podsetila da su pregovori Britanije i EU dugo trajali.

– Jednostavno su takav pregovarač, postavaljaju uslove na dominantan način, to su tipski sporazumi koje su želeli sa svima da potpišu, mi smo želeli da odvojimo trgovinski i deo o saradnji, a oni su želeli sveobuhvatni sporazum. Našli smo kompromis koji je uvek najbolje rešenje – napominje Matić.

Ministarka je ukazala na to da se Srbija, nakon izlaska Britanije iz EU, našla u poziciji u kojoj su počele da važe druge norme i da se primenjuje drugačija administracija.

To, kako kaže, Srbiji nije odgovaralo, jer je kroz trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u poslednjih deset godina imala izuzetno povoljne uslove o izvozu i uvozu robe.

– Naš cilj kroz novi sporazum je bio da se zadrže svi ti važeći benefiti koji su postojali i da se kroz bilateralni sporazum preferencijali ostvare koji su postojali i da se nastavi obim trgovinske razmene i saradnje koji je bio čitavih deset godina i doveo do toga da Srbija sa Britanijom ima veliki suficit – navodi Matić.

Kaže da je najdominantniji sektor trgovine uslugama, a da je Britanija Srbiji treći partner u svetu (posle SAD i Nemačke) u toj oblasti.

– Pre svega IT sektor, telekomunikacije, finansijske usluge, to je ono što je dominantno u ekonomskim odnosima kada je reč o trgovini uslugama – rekla je Matić.

Ministarka kaže da je dominatan izvoz iz Srbije smrznutog voća i povrća.

– Pre svega malina bez šećera, marmelade, džemovi, uglavnom prehrambeni proizvodi, organski i sa oznakom porekla, to se jako ceni – navodi Matić.

Kada je reč o uvozu robe iz Britanije u Srbiju, ministarka kaže da je dominantan uvoz lekova, automobila, sirovina za proizvodnju guma.

– Britanija je 15. po značaju investitor u Srbiji, smatraju da naše tržište ima potencijal u smislu izlaska na treća tržišta, vide mogućnost za dodatna ulaganja, pričali smo i o tome, pre svega u sferi razvoja telekomunikacione infrastrukture, digitalizacije, smatraju da imamo izuzetno dobro edukovanu radnu snagu, visoko kvalifikovanu – napominje Matić.

Ministarka je rekla da je Srbija i godinu pandemije iskoristila za rast izvoza na nekim tržištima, pre svega u regionu i nekim zemljama EU – Belgiji, Danskoj, Finskoj.

– Ukupan izvoz je doživeo pad od 2,6 odsto u zemlje EU, a EU je imala pad od 9,4 do 11 odsto. Ka našem najvećem spoljnotrgovinskom partneru, Nemačkoj, pad je bio 0,6 odsto što je dobar rezultat u odnosu na to koliko je godina bila teška – naglašava Matić.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime