pixabay.com

Predstojeći praznici idealna su prilika za kraće putovanje. Stoga, u nastavku teksta pogledajte detaljan pregled cena benzina od 95 oktana i evrodizela, preračunate po zvaničnom srednjem kursu eura za celu regiju.

Crna Gora

“Benzin od 95 oktana u Crnoj Gori je neznatno jeftiniji nego u Srbiji i košta 1,64 evra, dok je cena evrodizela u toj državi niža za skoro 30 eurocenti – 1,48 eura. Ako put crnogorskog primorja idete preko Bosne i Hercegovine, preporučujemo vam da rezervoar napunite u Republici Srpskoj, jer se na tamošnjim pumpama osnovni benzin i evrodizel mogu pronaći već po ceni od 1,32 eura”, pišu iz N1 Srbija.

Grčka

Ukoliko planirate da praznične dane provedete u Grčkoj, a putujete automobilom, najisplativije je da rezervoar napunite u Severnoj Makedoniji, gde osnovni benzin od 95 oktana košta 1,42 eura, a eurodizel 1,24.

U Srbiji je cena viša i preračunata u euro iznosi 1,69 za benzin i 1,76 za eurodizel. Pogledajte i cene goriva koje će vas dočekati u Grčkoj – benzin BMB 95 u proseku košta 1,98 eura, a dizel 1,71 euro.

Mađarska i Austrija

Građanima koji su kao prazničnu destinaciju odabrali Budimpeštu ili neko drugo mesto u Mađarskoj, ukoliko putuju kolima isplativije je da gorivo sipaju u toj zemlji, gde benzin BMB 95 košta 1,63 eura, a eurodizel 1,64 eura.

Isti savet važi i za one koji planiraju da posete Beč ili neki drugi austrijski grad, jer je na tamošnjim pumpama cena osnovnog benzina 1,76 eura, koliko košta i eurodizel.

Hrvatska, Slovenija i Italija

Ako putujete u Hrvatsku, Sloveniju ili Italiju, preporuka je da eurodizel “do čepa” natočite u Hrvatskoj (1,45 eura), dok je cena benzina u Hrvatskoj i Sloveniji trenutno identična – 1,56 eura.

Ukoliko u Hrvatskoj rezervoar punite na pumpama kompanije INA, obratite pažnju na to koje gorivo sipate jer su benzin od 95 oktana i eurodizel sa oznakom Class Plus Expert skuplji za 30 do čak 50 centi.

Važno je napomenuti da u Sloveniji važe posebne, znatno više cene goriva na pumpama duž auto-puteva, pa ukoliko točite gorivo uradite to na benzinskoj stanici u nekom od obližnjih mesta.

Ako vas put vodi dalje ka Italiji, treba da znate da su u toj zemlji cene goriva znatno više nego u Sloveniji – benzin je 2,01 euro, a dizel 1,89 eura. Naša preporuka je da rezervoar napunite u Sežani, nadomak granice sa Italijom, jer je nekoliko pumpi u tom mestu locirano na svega nekoliko stotina metara od auto-puta.

1 COMMENT

  1. Hiljade ljudi iz “pograničnih” oblasti sa Republikom Srpskom sipa benzin i kupuje hranu u RS, na ne akciznu robu postoji povrat PDV-a od 10% , tako da recimo meso uz taj povrat košta 30% manje nego u Srbiji,konkretno za 50e se naspe 37 litara benzina…….Pitanje : kako je to izvodljivo ubedljivo slabijoj ne samostalnoj državici a “kod nas šišanje” ???? Zašto i dokle teror nad narodom i otimačina ? Četvoročlana porodica pazareći u RS mesečno uštedi jednu prosečnu platu u Srbiji !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here