EPA/Erik S. Lesser

Stejt department istražuje gde se nalazi boca japanskog viskija vredna 5.800 dolara koja je, prema podacima Nacionalnog registra, poklonjena bivšem državnom sekretaru Majku Pompeu.

Japanska vlada poklonila je bocu viskija Pompeu 2019. godine, navodi se u dokumentu Ministarstva spoljnih poslova SAD. Međutim, nije jasno da li je sam Pompeo dobio viski ili ga je osoblje prihvatilo.

Pompeov advokat, Vilijam Bark, rekao je za Vol Strit džornal da se bivši državni sekretar „ne seća da je primio flašu viskija i da ne zna šta se sa njim dogodilo“.

Si-En-En je zatražio komentar i od Pompeovog portparola i od portparola Stejt departmenta.

– Nadležna služba bavi se ovim pitanjem i pokrenuta je istraga – navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Nestanak poklona mogao bi da ugrozi ugled Pompea, koji je dao jasne naznake da bi mogao biti kandidat za predsednika SAD 2024. godine.

Američkim zvaničnicima je zabranjeno da primaju lične poklone od stranih vlada. Takođe, „odbijanje poklona bi izazvalo neugodnost i za onoga ko želi da daruje zvaničnika i vladu SAD pa se pokloni predaju Nacionalnom registru“, precizira Stejt department.

Američkim zvaničnicima zakon dozvoljava da zadrže poklone koji koštaju manje od 390 dolara. Ako postoje pokloni iznad te cene, zvaničnici su zakonski obavezni da plate razliku.

Skupi viski nalazi se na listi poklona koju ažurira Kancelarija protokola Stejt departmenta, a na kojoj su svi pokloni uručeni visokim zvaničnicima.

Nezavisni nadzornik Stejt departmenta ranije ove godine otkrio je da su Pompeo i njegova supruga Suzan Pompeo prekršili federalna etička pravila uputivši preko 100 ličnih zahteva koji nisu imali veze sa dužnostima državnog sekretara.

Među zahtevima su bili naručivanje poklona, rezervacija termina u salonima, kao i aktivnosti koje podrazumevaju brigu o porodičnom psu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here